© Gil Plaquet

CD&V profileert zich in Mechelen als bestuurspartij: “We bouwen graag verder mee aan onze mooie stad”

Voor de lokale stembusgang in oktober profileert CD&V zich in Mechelen als een bestuurspartij. Daarvoor heeft ze een bouwplan klaar met concrete actiepunten. De lijst wordt grotendeels aangevoerd door nieuwe gezichten, de anciens duwen.

sven van haezendonck

Met lijsttrekker Wim Soons, Zohra Hadnan op twee, An Verbruggen op vier en Wouter Van Butsel als nummer vijf kiezen de christendemocraten in de Dijlestad resoluut voor vernieuwing én verjonging. Schepen Stefaan Deleus op drie is de enige mandataris met een plek in de top tien. Al zijn andere collega’s uit de gemeenteraad duwen de lijst: Hamid Riffi, Magda Van Loon en schepen Walter Schroons. Martine De Raedemaeker komt niet meer op.

© Gil Plaquet

“Ervaring ondersteunt vernieuwing is onze manier van werken. Met ons gevarieerd team willen en kunnen we écht veel realiseren en hopen we het vertrouwen van de kiezer te krijgen. We bouwen graag verder mee aan onze mooie stad", zegt kopman Soons. Hij steekt niet onder stoelen of banken dat CD&V er de volgende bestuursperiode graag opnieuw bij is om een coalitie te vormen. Om de kiezer te overtuigen, heeft de partij een bouwplan klaar rond vijf thema’s: een mobiel, meebouwend, investerend, bruisend en zorgend Mechelen.

Slimme technologie

Een van dé uitdagingen voor de toekomst is volgens Wim Soons een mobiel Mechelen. “En opgelet Mechelen is voor ons niet alleen het centrum. Dat zijn zeker ook de dorpen en de wijken. Mobiliteit is een van de thema’s waar mensen ons het meest over aanspreken. Wij willen bijvoorbeeld werk maken van veilige fietsverbindingen, maar tegelijk willen we automobilisten verlossen van files. Wij willen geen anti-autobeleid voeren. Wat wij wel willen, is slimme technologie inzetten om het verkeer vlotter te laten verlopen”, legt de lijsttrekker uit. In een meebouwend Mechelen zien Soons en zijn ploeg ook meer ruimte voor inspraak van adviesraden, dorps- en wijkraden en buurtcomités. “Hun stem mag best wat zwaarder wegen in de besluitvorming”, klinkt het.

Bruisende wijken en dorpen

“Mechelen-centrum bruist meer dan vroeger, maar voor ons mogen ook de wijken en dorpen nog wat meer bruisen. In Walem verdwijnt de parochiezaal als ontmoetingsruimte en in Heffen sluit het laatste dorpscafé. We moeten kijken of we daar als stad iets aan kunnen doen”, vertelt Wim Soons. In een zorgend Mechelen wil hij meer aandacht voor de strijd tegen vereenzaming.