Onder meer op het Louis De Naeyerplein in Willebroek kregen enkele jongeren klappen van de amokmakers toen ze een fuif verlieten.© Joris Herregods

Jongerenbende staat terecht voor reeks vechtpartijen in hartje Willebroek: “Ze hadden echt plezier in wat ze deden”

Willebroek -

Acht jongemannen uit Willebroek stonden voor de strafrechter in Mechelen omdat ze betrokken zouden zijn geweest bij een hele reeks (zware) vechtpartijen. Het parket eiste straffen tot dertig maanden. “Het gaat hier om een bende die Willebroek onveilig maakte”, klonk het.

Theo Derkinderen

Begin mei 2022 zorgden verschillende jongeren voor problemen, overlast en vechtpartijen in het centrum van Willebroek. Procureur Nele Poelmans stond stil bij alle incidenten die er geweest waren. “Toen een jongeman begin mei 2022 een fuif in zaal De Roos verliet, werd hij hardhandig aangepakt. Hij werd in zijn rug geduwd en toen hij zich omdraaide, stond hij plots oog in oog met een achttal jongeren. Die deelden verschillende klappen uit. Toen het slachtoffer op de grond viel kreeg hij nog meer stampen. Zijn gsm werd afgenomen en hij kreeg zelfs een klap met een putdeksel.”

Diezelfde avond waren enkele amokmakers bij nog andere incidenten betrokken. “Zo kreeg een ander slachtoffer een vuistslag tegen zijn slaap. De persoon verloor onmiddellijk het bewustzijn. Maar dan nog moest hij stampen blijven incasseren. De jongeman kwam pas in het ziekenhuis weer bij bewustzijn. Nog een andere jongen kreeg op het Louis De Naeyerplein eveneens enkele klappen in het gezicht, net als iemand die het gevecht wou doen ophouden.

Zaalvoetbal

Ook elders in Willebroek zorgden leden van de jongerenbende voor problemen. “Zelfs tijdens een zaalvoetbalwedstrijd in een sporthal. Daar werd een man aangevallen en gestampt. En er werd zelfs met stenen gegooid”, foeterde de procureur.

In oktober kwam er – louter toevallig – nog een ander geweldsdelict aan het licht. Dat gebeurde toen de politie in het kader van een ander onderzoek camerabeelden van de A. Van Landeghemstraat bekeek. “Daar was op te zien hoe een man omsingeld werd door jongeren en klappen moest incasseren.”

“Het gaat hier om zinloos geweld. En het ergste is dat de heren fier en trots waren op hetgeen ze gedaan hebben. Op beelden was te zien dat ze er echt plezier in hadden”

Openbaar Ministerie

Ook voor enkele incidenten die zich in de nacht van 1 november 2022 afspeelden, amper enkele uren na de jaarmarkt in Willebroek, waren enkele van de jongeren verantwoordelijk. “Zo werd in de A. Van Landeghemstraat een man in elkaar geslagen. Toen het slachtoffer op de grond lag, werd hij zelfs nog met een verkeersbord aangevallen.”

Terrasstoelen

Aan café De Poutrel waren de herrieschoppers eveneens betrokken bij incidenten. “Rond 5 uur ’s ochtends begonnen ze het terras van de zaak te vernielen. Toen de gerante hen aansprak, kreeg ze een slag in de nek en het gezicht. Haar vriend werd eveneens geslagen en gestampt. Een deel van de feiten kon door een buurvrouw worden gefilmd en op de beelden was te zien hoe een van de amokmakers met terrasstoelen naar de aanwezigen gooide. Naar een dj werd zelfs met een tafel gegooid”, wist het Openbaar Ministerie nog.

Een binnenbeeld van café De Poutrel in Willebroek waar de bende na de feestelijkheden rond de jaarmarkt het terras vernielde, de gerante en haar vriend aanviel en met stoelen en tafels gooide.© Kurt Bleys

Het OM vroeg celstraffen van vijftien tot dertig maanden cel voor de straatbende. “Het gaat hier om zinloos geweld. En het ergste is dat de heren fier en trots waren op hetgeen ze gedaan hebben. Op beelden was te zien dat ze er echt plezier in hadden. Het geweld werd door hen zelfs verheerlijkt.”

Een van de advocaten van de burgerlijke partijen noemde de feiten hallucinant en nam ook het woord degoutant in de mond. “De intensiteit aan feiten is enorm. Er is met putdeksels en verkeersborden geslagen. Het is bijna een wonder dat er hier geen doden zijn gevallen.”

Impact

Advocaat Jan Borgonie, die de gerante van café De Poutrel bijstond, omschreef hoe een topdag – het was jaarmarkt in Willebroek – plots een nachtmerrie werd. “Hier is zwaar geweld gepleegd. De infrastructuur is afgebroken en er is geweld gepleegd op mensen die al van ’s morgens vroeg hard aan het werken waren. De impact voor hen was dan ook zwaar.”

Advocaat Dieter Van Hemelryck vroeg om zijn cliënt een werkstraf op te leggen, temeer omdat de man zich ondertussen herpakt zou hebben en ook geen drugs meer gebruikt.© Dirk Vertommen

“Hoe dit zo ver is kunnen komen? Onder meer door een combinatie van alcohol en cannabis”

Dieter Van Hemelryck

Advocaat van een van de beklaagden

De acht beklaagden, van wie er twee verstek lieten gaan, vroegen aan de rechtbank voorwaardelijke straffen en werkstraffen en twee beklaagden vroegen om hen vrij te spreken. “Hoe dit zo ver is kunnen komen? Onder meer door een combinatie van alcohol en cannabis”, reageerde advocaat Dieter Van Hemelryck. “Mijn cliënt heeft na de feiten in voorhechtenis gezeten. Hij was toen amper 18 jaar. Hij zat in een overbevolkte gevangenis en moest op de grond slapen. Dat heeft op hem een enorme impact gehad. Ondertussen heeft de man zich herpakt en gebruikt hij ook geen drugs meer.”

De rechtbank doet over enkele weken uitspraak in het dossier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen