Direct naar artikelinhoud
NieuwsJupiler Pro League

Van Amuzu tot Angulo: dit zijn de mogelijke vervangers van Hazard bij Anderlecht

Anderlecht-speler Thorgan Hazard valt uit in de Brusselse derby.Beeld BELGA

De zege van Anderlecht tegen Union werd overschaduwd door de blessure van Thorgan Hazard. Hij scheurde de voorste kruisband van zijn rechterknie af en staat voor een lange revalidatie. Wat zijn de alternatieven voor Brian Riemer?

De vrees werd werkelijkheid. Thorgan Hazard (31) scheurde tegen Union de voorste kruisband van zijn rechterknie af en staat voor een revalidatie van minstens acht maanden. Hij onderging in Gent een reeks onderzoeken en die brachten duidelijkheid. Anderlecht mist de flankaanvaller dus niet enkel in de titelstrijd, maar ook in het eerste deel van komend seizoen. Hazard wordt eind deze week, ten laatste begin volgende week, geopereerd.

Veel tijd om te treuren is er niet. Brian Riemer moet opnieuw puzzelen. De Deense coach beschikt wel over een aantal alternatieven.

Met Francis Amuzu koos hij tegen Union voor de meest voor de hand liggende mogelijkheid. Met zijn snelheid is Amuzu een gesel voor gelijk welke defensie. Diep in de tweede helft tegen Union, met tien tegen elf, zorgde Amuzu in een omschakelingsmoment voor de onverhoopte 2-1. In de plannen van Riemer was Amuzu veeleer een supersub, een joker die een wedstrijd in het laatste halfuur kan doen kantelen. Door het uitvallen van Hazard zal er meer druk op de schouders van Amuzu komen te liggen.

Opvallend: in de tweede helft tegen Union was het niet Amuzu die de vrije rol van Hazard overnam, maar wel Anders Dreyer. Terwijl Amuzu veelal tegen de zijlijn bleef plakken, kneep Dreyer geregeld naar binnen om zo ruimte te maken voor de opstomende Killian Sardella.

Francis Amuzu.Beeld Photo News

Amuzu is fysiek helemaal hersteld, de pubalgie (spierontsteking aan de binnenkant van de dij) behoort definitief tot het verleden. Toch zullen ze bij Anderlecht voorzichtig willen omspringen met zijn belastbaarheid. Anderlecht treft zaterdag Racing Genk en speelt dan twee keer in vier dagen tegen Cercle Brugge. De kans is klein dat Amuzu drie keer aan de aftrap zal verschijnen.

Rentree Verschaeren

Voor Nieuwjaar was Hazard al een tijdje out met een knieblessure. Toen schoof de coach Yari Verschaeren naar de linkerflank. Verschaeren kwam toen zelf terug van een kruisbandoperatie, maar deed het daar niet onaardig. Wel kende hij na een sterke decembermaand een terugval. De spelverdeler werd geplaagd door fysieke ongemakken en kon daardoor te weinig zijn stempel drukken. Tegen Club Brugge, RWDM en KV Kortrijk moest hij telkens vroegtijdig naar de kant met een spierblessure.

Verschaeren kwam nog niet in actie tijdens de Champions’ play-offs. Intussen is hij aan de beterhand en kan hij deels meetrainen met de groep, zijn rentree is nakend. De wedstrijd tegen Racing Genk komt wellicht nog te vroeg, voor het dubbele duel tegen Cercle Brugge zou Anderlecht opnieuw een beroep kunnen doen op de nummer 10.

Tot Verschaeren volledig wedstrijdfit is, blijft Nilson Angulo een optie op links. Qua profiel leunt de Ecuadoraan het dichtst aan bij dat van Amuzu. Angulo is snel, heeft een dribbel in huis en kan een actie maken. De belofte-international heeft de afgelopen maanden flinke stappen vooruitgezet. Ook hij krijgt door het uitvallen van Hazard de komende weken meer speelminuten dan gedacht.

Het uitvallen van Hazard is een ferme tik voor Anderlecht, aan Riemer om de juiste keuzes te maken en het verlies zo goed mogelijk op te vangen.