Foto: Belga

Te weinig of te veel Europa? Guy Verhofstadt (Open VLD) en Geert Bourgeois (N-VA) blikken terug op hun jaren in het Europees Parlement

Ruim 6 weken voor de Europese verkiezingen zijn 2 door de wol geverfde Belgische politici aan hun laatste zitting van het Europees Parlement toe. Hoe kijken Guy Verhofstadt (Open VLD) en Geert Bourgeois (N-VA) terug op de herfst van hun politieke carrière? Wat ontgoocheld om wat Europa niet heeft bereikt, of net omdat Europa te veel regels voorschrijft?

Het Europees Parlement is bezig aan zijn laatste zittingsdag van deze legislatuur. Een aantal parlementsleden keren niet meer terug.

3 legislaturen heeft Guy Verhofstadt erop zitten in het Europees Parlement, waarvan de eerste 2 als fractieleider van de liberalen in het halfrond. De laatste jaren treedt hij iets minder op de voorgrond, maar dat betekent niet dat het Europese vuur bij hem is gedoofd.

De lidstaten blijven eigenlijk de baas van het systeem

Europees Parlementslid Guy Verhofstadt (Open VLD)

Het parlement heeft tijdens de afgelopen legislatuur een sterk begin gekend, maar is sinds de oorlog in Oekraïne in aarzeling vervallen, vindt de oud-premier. "Dat heeft alles te maken met het feit dat het zwaartepunt bij de Raad blijft liggen", zegt hij. "De lidstaten blijven eigenlijk de baas van het systeem en die moeten beslissen met unanimiteit. Dus dat vertraagt alles."

"Dit parlement zou daar tegen kunnen ingaan, maar durft dat niet en doet dat niet. Waarom niet? Omdat het toch nog altijd parlementsleden blijven die een lidstaat vertegenwoordigen en niet een idee van Europa." Zo lang het parlement het zwaartepunt bij de lidstaten laat liggen, wordt het geen echt parlement, vindt Verhofstadt.

Bekijk: Voor Guy Verhofstadt beschouwen de meeste Europese parlementsleden zich nog te veel als vertegenwoordiger van hun eigen lidstaat.

Videospeler inladen...

Veel werk verzet

Nochtans is hij als oud-premier ook nog een vertegenwoordiger van een van die Europese lidstaten geweest. Maar dat is dus het verleden. "Ik heb echt enorm veel kunnen doen in het parlement. Ik ben de voorbije 15 jaar toch een beetje parlementair geworden, denk ik."

Tijdens zijn jaren in het Europees Parlement heeft Guy Verhofstadt zich ontpopt als vurig voorvechter van meer Europese eenmaking en van een Europese defensiemacht. Maar hij is wat op zijn honger moeten blijven zitten, geeft hij toe.

Bekijk: Guy Verhofstadt vindt dat hij in het Europees Parlement toch wel iets heeft kunnen betekenen.

Videospeler inladen...

Te veel eenheidsworst

Geert Bourgeois lijkt niet zo voldaan terug te kijken op de 5 jaar die hij in het Europees Parlement heeft doorgebracht. "Het is een echte grote regelgevingsmachine geworden", zegt hij.

Wij zijn een pro-Europese partij, maar wij gaan voor eenheid in verscheidenheid

Europees Parlementslid Geert Bourgeois (N-VA)

"Onder Juncker (de vorige commissievoorzitter, red.) was dat niet zo. Juncker heeft veel nieuwe wetten tegengehouden. Nu zijn er massaal veel nieuwe regels op de mensen losgelaten."

"Wij zijn een pro-Europese partij, maar wij gaan voor eenheid in verscheidenheid. We willen dat de EU zaken doet waar het een meerwaarde biedt om dat samen te doen."

Volgens Bourgeois heeft de huidige Commissie onder leiding Van Ursula von der Leyen te weinig rekening gehouden met de grote verscheidenheid in Europa. Te veel Europese eenheidsworst met andere woorden. 

Bekijk: Voor Geert Bourgeois is Europa zich met te veel gaan bezighouden.

Videospeler inladen...

De politieke microbe blijft

Het einde van een parlementair mandaat betekent niet het einde van alles. "Voor de goede orde: ik neem geen afscheid van de politiek. Ik wil actief blijven", zegt Geert Bourgeois. "Ik heb de ambitie om in het partijbestuur te blijven. Ik adem politiek, ga dat blijven doen. Maar het is wel het einde van de professionele parlementaire loopbaan."

Je verlaat de politiek, maar de politiek verlaat jou nooit, natuurlijk

Europees Parlementslid Guy Verhofstadt (Open VLD)

Hetzelfde geldt voor Guy Verhofstadt. "Uiteindelijk vertrek je toch niet helemaal uit de politiek. Ik ben voorzitter van de Europese Beweging, dus Europese politiek zal mij altijd nauw aan het hart blijven liggen."

De oud-premier heeft wel nog wel plannen. "Schrijven over politiek, wellicht in de komende jaren. Je verlaat de politiek, maar de politiek verlaat jou nooit, natuurlijk."

Bekijk: Rob Heirbaut blikt met Bourgeois en Verhofstadt terug op hun Europese carrière.

Videospeler inladen...

Meest gelezen