© Gil Plaquet

Leegstaand ziekenhuis Rooienberg decor voor spectaculaire evacuatieoefening

In het voormalige ziekenhuis Rooienberg in Duffel worden de hele dag evacuatieoefeningen gehouden voor brandweerkorpsen en 48 werknemers van vier zorgcentra in onze regio. Die worden georganiseerd door een multidisciplinair team waarin onder meer de federale dienst noodplanning, de gemeente Duffel en de hulpverleningszone Rivierenland opgenomen zijn.

Walt Bosmans

In de provincie Antwerpen blijkt 75% van de incidenten in zorgcentra gekoppeld te zijn aan brand. Het belang van zulke grootschalige oefening is dan ook enorm.

De hulpverleners krijgen bij operatie ‘Benidorm’ – zoals de oefening wordt genoemd – een evacuatie bij een brand met veel rookontwikkeling opgelegd. Wanneer de eerste oefening rond 10.30u van start gaat, zijn er zo’n 62 ‘patiënten en bezoekers’ aanwezig in één van de vleugels van het voor de rest verlaten ziekenhuis.

“Sfeer is een beetje creepy”

Dat zijn collega’s van het Boomse bedrijf Parker Hannifin, die deze dag als een teambuilding beleven. “Gewoonlijk doen we iets rond een goed doel zoals Make a Wish of de Special Olympics, maar toen we deze uitdaging aangeboden kregen, vonden we dat heel apart”, zegt één van hen. Allemaal krijgen ze vlak voor het begin een omschrijving van de rol die ze moeten spelen.

(Lees verder onder de foto.)

© Gil Plaquet

Evy Van Tongerloo (36) uit Boom blijkt een bedlegerige patiënte te zijn. “Ik ben volledig hulpbehoevend vandaag en kan me niet bewegen. Het is best spannend om hier in dit lege ziekenhuis te liggen. Er is alleen noodverlichting en de sfeer is een beetje creepy.”

De eerste oefening, waarbij een horizontale evacuatie wordt ingeoefend, begint al snel. Patiënten moeten daarbij zo snel mogelijk uit hun kamer gehaald worden op dezelfde verdieping. Plots ontstaat er een dichte rook in de gang en in sommige kamers. Er klinkt geschreeuw en gehuil. De verzorgsters van zorgtehuis Den Beuk in Boom schieten in actie. Ze proberen zo veel mogelijk patiënten uit hun kamer te halen.

Extra obstakels

Wanneer de brandweer arriveert, gaat die systematisch kamer na kamer af om te vragen of er nog iemand aanwezig is. Het zicht is soms tot nul herleid. Bedden vliegen door de gang, toezichters creëren extra obstakels door bijvoorbeeld een standaard met baxters in de gang neer te gooien, pompslangen worden uitgerold waar rolstoelen soms achter blijven steken, en hier en daar worden patiënten op hun matras weggesleept.

(Lees verder onder de foto.)

© Gil Plaquet

“Dit is een unieke oefening op deze plek”, zegt Audrey Bertens, ambtenaar noodplanning. “Het vraagt veel tijd en inzet van alle betrokken partijen. Het is de eerste keer dat ook het psychosociaal hulpverleningsnetwerk betrokken is. Dat zijn traumavrijwilligers uit de regio die de patiënten achteraf opvangen. In totaal mobiliseren we vandaag en morgen zo’n driehonderd medewerkers, onder wie verplegers, politie, brandweer, Rode Kruis-medewerkers, en medisch en verplegend personeel van ziekenhuizen. Uit de nabesprekingen die hierop volgen, zullen we lessen trekken zodat we de hulpverlening maximaal kunnen optimaliseren.”

Morgen gaat operatie ‘Tenerife’ van start, waarbij de volledige evacuatie van een ziekenhuis geoefend zal worden. Werknemers van onder meer het Heilig Hart in Lier en Imelda in Bonheiden zullen daarbij betrokken zijn.

© Gil Plaquet

© Gil Plaquet

© Gil Plaquet

© Gil Plaquet

© Gil Plaquet