Lidl laat filiaal uitkammen op zoek naar exotische spin

Het Lidl-filiaal in Wilrijk wordt vanochtend vóór openingstijd overhoopgehaald door een firma gespecialiseerd in ongediertebestrijding. Zaterdag stootte een klant er op een exotische spin, waarvan even gedacht werd dat het de uiterst giftige en agressieve Braziliaanse zwerfspin was. Het gaat allicht om een minder gevaarlijke variant, maar de supermarktketen neemt geen risico’s.

dennis van damme

Het was zaterdag rond 15u dat een klant een tros Colombiaanse bananen uit het koelvak nam in supermarktketen Lidl in de Jules Moretuslei in Wilrijk. Zijn oog viel op een spin, niet groter dan een muntstuk van 1 euro. Hij maakte er een foto van, winkelde voort en ging naar huis. Het was pas toen hij uit nieuwsgierigheid informatie begon te vergaren op enkele ­internetfora over spinnen, dat hij begon te vermoeden dat het wel eens om de Braziliaanse zwerfspin zou kunnen gaan. Die wordt ­beschouwd als zowat de meest ­gevaarlijke spin ter wereld, omdat ze enerzijds erg giftig is en anderzijds ook erg agressief: ze durft aanvallen zonder bedreigd te worden.

De klant, die overigens anoniem wil blijven, zegt er zeker van te zijn dat de spin nog in leven was toen hij ze fotografeerde. Hij belde zondag de Blauwe Lijn van de Antwerpse politie en trachtte ook Lidl te bereiken.

Wespensteek

Navraag door uw krant bij enkele experten wijst uit dat het allicht niét om de Braziliaanse zwerfspin gaat, maar om een voor de mens minder gevaarlijke variant van dezelfde familie. Al is het niet eenvoudig om het verschil uit te maken op basis van een foto. Het zou net zo goed om een onvolwassen exemplaar van de giftige variant kunnen gaan. Het lijf van een volwassen vrouwtje wordt zo’n 4 centimeter groot. Waar een beet van de Braziliaanse zwerfspin dodelijk kan zijn en alleen te bestrijden is met een tegengif dat vrijwel onmiddellijk toegediend moet worden, zou een beet door deze variant te vergelijken zijn met een wespensteek.

© rr

Lidl neemt alvast geen risico en laat vandaag om 7u, ­anderhalf uur voor openingstijd, een gespecialiseerde firma ­komen om de winkel onderste­boven te keren. “Alleen zo kunnen we de veiligheid van onze klanten en onze personeelsleden garanderen”, zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt van Lidl. Gisteren, zondag, was de winkel niet open en liep bijgevolg niemand gevaar. “De rest van deze week zullen we ook bekijken wat er eventueel kan worden gedaan om dit soort zaken in de toekomst te vermijden”, zegt Colbrandt. “Het komt zelden voor dat er levende exemplaren in onze warenhuizen belanden, wij hebben alleen weet van dode spinnen die gevonden werden.”

Minder pesticiden

Volgens spinnenkenner Koen Van Keer is dit een “wake-upcall” voor Lidl. “Als deze soort levend kan meereizen, dan kunnen de meer gevaarlijke zwerfspinnen uit de bananenplantages van ­Colombia dat ook”, stelt hij. “Het feit dat spinnen levend kunnen meereizen met de bananenboten, is één van ‘negatieve’ gevolgen van het feit dat er meer biologisch fruit wordt vervoerd. De spinnen sterven niet meer van de pesticiden. Eens ze hier aankomen, kunnen ze alleen overleven in een ­beschermde habitat, en dan moeten ze al geluk ­hebben dat er andere insecten aanwezig zijn die ze kunnen opeten. In de natuur zouden ze het niet lang uithouden. Sowieso is een exotische soort in onze contreien nooit een goed idee.”

De Braziliaanse zwerfspin werd in 2015 al een aangetroffen in een supermarkt, ook in Antwerpen. Het was toen een medewerker die de spin vond, het nieuws kwam pas veel later uit.

Lidl roept klanten die spinnen in de winkelrekken vinden op om ­altijd het personeel te waarschuwen. “Zo kan er sneller worden ingegrepen en kunnen incidenten worden vermeden.”