Speciaal aanklager Mueller ontkent dat Trump zijn ex-advocaat bevel gaf om te liegen, president slaat wild om zich heen op Twitter: “Heel trieste dag voor de journalistiek”

© Reuters

Robert Mueller, de speciaal aanklager die het Rusland-onderzoek naar president Trump leidt, heeft gereageerd op een artikel dat vrijdag heel wat stof deed opwaaien in de Verenigde Staten. De nieuwssite BuzzFeed schreef dat Trump zijn vroegere advocaat Michael Cohen de opdracht had gegeven om te liegen in zijn getuigenis voor het Amerikaanse Congres, maar volgens Mueller is “de beschrijving van BuzzFeed niet nauwkeurig”. President Trump slaat intussen wild om zich heen op Twitter, waar hij het heeft over “fake news” en “een trieste dag voor de journalistiek”.

gjs, jvh

© CQ-Roll Call,Inc.

In het originele artikel van BuzzFeed getuigden twee anonieme FBI-agenten dat Trump zijn voormalige advocaat Michael Cohen persoonlijk had opgedragen om te liegen in zijn getuigenis voor het Amerikaanse Congres, met name over de onderhandelingen over de bouw van een Trump Tower in Moskou (waarin de Russische president Vladimir Poetin naar verluidt een penthouse zou krijgen).

Er is al langer onduidelijkheid over de tijdlijn van dat project, dat uiteindelijk nooit werd uitgevoerd. In oktober 2017 getuigde Cohen een eerste keer voor het Congres, maar volgens de aanklagers loog de man toen om de banden tussen Trump en de bouwplannen te minimaliseren. Daarnaast had de ex-advocaat de indruk gewekt dat het project al afgesprongen was voor de eerste voorverkiezing in februari 2016, terwijl dat niet klopte.

Nog volgens die twee bronnen zou Trump het idee gesteund hebben om Cohen, tijdens de verkiezingscampagne, naar Rusland te laten reizen voor gesprekken over het vastgoedproject. Cohen had ook de Russische president Vladimir Poetin moeten ontmoeten.

LEES OOK. Trump kondigt “groot nieuws” aan over Mexicaanse muur: omzeilt hij straks Democraten met nationale noodsituatie?

Snelle reactie uit Democratische hoek

Het ging om een bijzonder zware beschuldiging aan het adres van de Amerikaanse president. Kort na de publicatie van het artikel lieten verschillende Democraten dan ook al weten bereid te zijn een onderzoek te openen.

Zo reageerde Adam Schiff, de Democratische voorzitter van het House Intelligence Committee op Twitter: “De aantijging dat de president meineed heeft gepleegd voor onze commissie in een poging om het onderzoek te belemmeren en zijn zakelijke contacten met Rusland te verdoezelen, is een van de ergste aantijgingen tot nu toe. We gaan doen wat nodig is om uit te maken of dit klopt.”

© AP

Hulp uit onverwachte hoek

Trump kreeg echter hulp uit onverwachte hoek, toen speciaal aanklager Mueller - heel ongebruikelijk - reageerde op het artikel . “De beschrijving van BuzzFeed van specifieke verklaringen aan de speciaal aanklager, en de karakterisering van documenten en getuigenissen verkregen door de aanklager zijn niet nauwkeurig”, liet Mueller weten aan BuzzFeed. Verdere toelichting gaf hij niet.

BuzzFeed-hoofdredacteur Ben Smith reageerde dat de site vasthoudt aan zijn berichtgeving, en vroeg Mueller “te verduidelijken wat hij betwist”.

Trump slaat om zich heen

President Trump reageerde op zijn geliefde Twitter op de heisa: zo retweette hij verschillende tweets met kritiek op BuzzFeed, om daar zelf later aan toe te voegen dat het “een droeve dag voor de journalistiek is, maar een grote dag voor ons Land! “. Iets later volgde nog “Fake News is echt de VIJAND VAN HET VOLK! “.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Michael Cohen moet op 7 februari opnieuw voor het Congres getuigen. De advocaat werd in december veroordeeld tot drie jaar cel, na beschuldigingen van valse verklaringen, financieel gesjoemel en illegale campagnefinanciering. Cohen had zijn medewerking aan het gerecht en Mueller aangeboden in ruil voor een strafvermindering. Hij moet ook een boete van ongeveer 2 miljoen dollar betalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen