Milow klaar voor 19 Proms-avonden: “Ongelooflijk om hier tussen te staan”

De meeste artiesten hebben hun ­repetitiekot in een te kleine slaap­kamer of muffe garage. Dat van Jonathan Vandenbroeck (37) – ofte Milow – was deze week de Lotto Arena en de Rotterdamse zaal Ahoy. Milow ­oefende er voor de 34ste editie van Night of the Proms, dat morgen van start gaat bij de noorderburen en volgende week naar Antwerpen komt. Naast onze landgenoot staan grote internationale namen als Seal, Earth Wind & Fire en Suzanne Vega op de affiche.

dvg

“Een ongelooflijke line-up om tussen te staan”, zegt Milow. “Nog mooier is dat ik dit jaar alle Proms-concerten zal meespelen. Na Nederland en België trekt de show naar Duitsland en Luxemburg, negentien avonden in totaal. Maar na het Sport­paleis worden Seal en Suzanne Vega vervangen door Bryan Ferry en The Pointer Sisters. Ik ben de enige die er alle shows bij is. Een mooi compliment.”

Met vijftig op het podium

Night of the Proms stond al een tijdje bovenaan Milows to-dolijstje. Hij werd al enkele keren uitgenodigd. Maar door zijn drukke agenda van de voorbije jaren, kwam het er nooit van. “In 2012 speelde ik al eens met een symfonisch orkest tijdens het Nobel Peace Prize Concert in Oslo. Toen mocht ik maar één liedje brengen. Nu zijn het er vijf. Ik speel onder meer You Don’t Know, Howling at the Moon, Ayo Technology en mijn nieuwe single Lay your Worry down. ­Oorspronkelijk is dat een duet met de Amerikaanse zanger Matt Simons, maar tijdens de Proms neemt John Miles even zijn plaats in.”

“Eigenlijk ben ik blij dat ik nu pas op de Proms speel. Je kan zoiets maar één keer doen, vind ik. En nu heb ik de nodige ervaring. Als je met het Antwerp Philharmonic Orchestra op het podium staat, speel je samen met een vijftigtal mensen. Niet evident, met zo’n bende. Zeker wanneer je zoals mij gewend bent om heel vrij te spelen. Ik improviseer heel vaak. Nu zitten mijn songs in een strak keurslijf, eigenlijk kan je niet afwijken van de partituren. Maar tijdens de repetities heb ik er met het orkest voor gezorgd dat we kunnen afwijken zodra ik voel dat er interactie moet zijn met de toeschouwers.”

Nieuwe plaat

Na optredens in heel Europa en Noord-Amerika is Night of the Proms voor Milow nog eens een kans om kennis te maken met een onvertrouwd publiek. “Dat is zelfs een van de hoofdredenen waarom ik heb ­toegezegd. Als je enkel voor fans blijft spelen, wordt dat gauw preken voor eigen parochie. Een nieuw publiek aansnijden is ongelooflijk spannend. Het geeft me energie. De muziek­wereld denkt vandaag in hokjes, alles is niche geworden. Maar de Proms geeft alle genres een plaats. Iedereen leert erbij. De mensen in de zaal, maar ook wij op het podium.”

En nu, what’s next voor Milow? “In de lente van volgend jaar komt mijn nieuwe album uit. In april en mei ben ik al naar Los Angeles gegaan voor opnames. Maar intussen heb ik nog meer nummers geschreven die ik eigenlijk ook op de plaat wil. Dat is een voortdurend proces, ik kan het niet uitschakelen. De eerste single is er al, de volgende staat gepland voor februari of maart.”

Maar dus eerst nieuwe fans proberen te overtuigen tijdens Night of the Proms.

© Victoriano Moreno

INFO

INFONight of the Proms komt naar het Sportpaleis op 23 en 24 november. Tickets via www.sportpaleis.be.

Lees meer

Hoofdpunten

Keuze van de redactie

Video