© AFP

Politie pakt pro-Palestijnse demonstranten op buiten arena Eurovisiesongfestival

Buiten de Malmö Arena, waar het Eurovisiesongfestival georganiseerd wordt, heeft de politie zaterdagavond demonstranten opgepakt die niet wilden vertrekken. Daar zou ook de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg bij zijn.

Bron: BELGA

De Zweedse politie is zaterdagavond in actie gekomen tegen demonstranten die weigerden te vertrekken bij de Malmö Arena. De pro-Palestijnse betogers probeerden de ingang te blokkeren en riepen volgens verslaggevers van de krant Aftonbladet “schaam je” tegen arriverende bezoekers. Toen de sfeer dreigend werd, trad de politie op. Daarbij werd onder meer traangas ingezet. Een woordvoerder zei dat ongeveer dertig personen zijn aangehouden. Onder hen zou de milieuactiviste Greta Thunberg zijn.

De autoriteiten hadden toestemming gegeven voor twee manifestaties tegen het songfestival en de deelname van Israël. De laatste was in Mölleplatsen, een park naast de Arena. Daar deden naar schatting van de politie zo’n 8.000 mensen mee aan de dabke, een Palestijnse volksdans, op de melodie van “Ana Dami Falastini” (Mijn bloed is Palestijns). Als dat aantal klopt, zou het de door de organisatie beoogde verbetering zijn van het “wereldrecord dabke-dansen”.

Tot dat moment was de sfeer gemoedelijk. Toen een deel van de actievoerders oprukte naar de festivalhal en de straten in de directe omgeving werd het allengs onvriendelijker.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer