© Photo News

Scheidsrechter Bart Vertenten tackelt Tongerse onderzoeksrechter

Een onderzoeksrechter die zelf deel uitmaakte van de Voetbalbond kan zijn werk nooit objectief doen. Dat vindt althans advocaat Hans Rieder, advocaat van scheidsrechter Bart Vertenten, een van de verdachten van matchfixing in de Jupiler Pro League. Bijgevolg diende hij een verzoek tot wraking in tegen onderzoeksrechter Joris Raskin.

me

De Tongerse onderzoeksrechter Joris Raskin heeft nog één dag om te beslissen of hij al dan niet vrijwillig een stap opzijzet in het onderzoek naar witwassen en matchfixing in de Belgische Jupiler Pro League. Indien Raskin dat niet doet, begint een harde juridische strijd.

In dat geval moet het hof van beroep in Antwerpen zich over de zaak buigen, alle partijen in het onderzoek horen en dan een beslissing nemen. Tegen die beslissing is dan ook nog eens hoger beroep mogelijk. Op het eind zal allicht het Hof van Cassatie de knoop definitief moeten doorhakken. Pas dan weet Raskin of hij voort mag werken aan Operatie Propere Handen. Alles samen kan die procedure gemakkelijk twee maanden in beslag nemen.

In theorie mag de Tongenaar tijdens die periode gewoon voort werken, maar in de praktijk zal hij zich – als hij beslist zich niet terug te trekken – allicht uit voorzichtigheid laten vervangen.

Belangenvermenging

Volgens Hans Rieder, de advocaat van Bart Vertenten, kan er geen sprake van zijn dat Raskin zijn werk voortzet. Rieder stelt in zijn verzoek tot wraking dat Raskin zijn werk al van in het prille begin van het onderzoek niet objectief kan doen en dat er duidelijk sprake is van belangenvermenging.

De Tongerse onderzoeksrechter startte in januari van dit jaar zijn onderzoek in Operatie Propere Handen. Maar Raskin bleef tot 17 maart ook zitten in de licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Volgens Rieder brengt de combinatie van die twee functies de objectiviteit van de onderzoeksrechter in het gedrang. Zo voert Raskin onder anderen een gerechtelijk onderzoek naar Mogi Bayat en Sebastien Delferière, van wie respectievelijk de broer en de vader in het uitvoerend comité van de KBVB zitten. Dat orgaan stelt de licentiecommissie aan waarin Raskin zetelde. Volgens Rieder kan Raskin onmogelijk een objectief onderzoek voeren naar mogelijke passieve omkoping binnen een instelling waar hij zelf deel van heeft uitgemaakt.

Nietig

De strijd om de wraking van onderzoeksrechter Raskin is niet enkel belangrijk voor Raskin zelf. Even belangrijk zijn de mogelijke gevolgen van de wraking. Als het hof van beroep Raskin verplicht weg te gaan van het onderzoek, dan bestaat de kans dat later ook discussie ontstaat over de onderzoeksdaden die hij heeft gesteld sinds het begin van het onderzoek.

Dat kan bijzonder zware gevolgen hebben. De onderzoeksrechter gaf namelijk in januari en februari de opdracht tot alle relevante onderzoeksdaden: het aftappen van de telefoons van Veljkovic en Bayat, later ook van alle bestuurslui van KV Mechelen en Waasland-Beveren en de scheidsrechters Bart Vertenten en Sebastien Delferière. Als die onderzoeksdaden nietig zouden worden verklaard omdat de onderzoeksrechter die ze gesteld heeft niet objectief is, dan lijkt het onderzoek Propere Handen meteen voorgoed dood en begraven.

Hans Rieder zelf wilde gisteren geen commentaar geven op zijn verzoek tot wraking.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer