Scot-medewerker en Beeldbankbeheerder Guido Van Leemputten bij het eeuwenoude vaandel van de harmonie Sinte-Cecilia, die onder meer thuis is geweest in De Gilde.© JAA

Erfgoedraad en Scot doen dromen van tijd toen cafés nog bruisten en niet sloten

Schoten -

De Schotense erfgoeddraad en heemkring Scot vulden het nationale erfgoedthema ‘thuis’ in door te focussen op de vele cafés die Schoten gekend heeft en waar niet alleen bon vivants, maar ook de meest diverse verenigingen zich ‘thuis’ voelden. De dorstige expo is ook nog tijdens het eerst weekend van mei te bezoeken.

Jan Auman

Vandaag kan je ze haast op één hand tellen, maar er is een tijd geweest dat er zich op zowat elke straathoek van Schoten een café bevond. De Gulden Poort, De Fijne, Derby, Antverpia, Terminus en uit een recenter verleden uiteraard ook De Gilde, De Lindekens en Breughel. Vandaag zijn ze er niet meer, al zou Breughel volgens de laatste berichten eind dit of begin volgend jaar opnieuw verrijzen in het failliete jeugdhuis Kaddish. En aan de Villerslei levert Jef Van Gastel verwoede inspanningen om nieuw leven in zijn brouwerij De Lindekens te brengen: het oudste stamineetje van de gemeente.

Bob Chabot van de heemkring Scot en vooral erfgoedraadvoorzitters Anita Caals en Lieve Van haecke doken in de archieven en stelden een nostalgische en leuke tentoonstelling samen over de herbergen van weleer en de verenigingen die er vergaderden en plezier maakten.

Ook een pareltje: de vlag van één van de lokale wielerclubs.© JAA

Derby

Zo werd de Scheldeprijs lang voor het tijdperk Flanders Classics altijd in één adem genoemd met café Derby in de Paalstraat. De middenstanders van Schoten gingen graag een pint drinken ‘bij de weps’, zoals De Gulden Poort ook genoemd werd. En uiteraard verzamelden de socialistische toneel- en andere verenigingen in het Volkshuis, dat een twintigtal jaar geleden al de deuren sloot.

De expo toont een overvloed aan oude foto’s van nog bruisende cafés en feestzalen, maar er werden ook oude attributen van de vaste klanten bovengehaald zoals een eeuwenoud vaandel van één van de oudste, maar nog steeds dynamische verenigingen van Schoten: de Koninklijke Harmonie Sinte-Cecilia. Ook de prachtige vlag van de Schotense Wieler Supportersclub, lange tijd organisator van de Scheldeprijs, doet enkele weken na de 112de editie alweer dromen van het evenement in april 2025.

De expo toont onder meer de ‘regenboogvlag’ van de Schotense middenstand.© JAA

Pint

Ruim honderd mensen, veel minder dan er opgeteld staan op de vele getoonde zwart-witfoto’s, kwamen de tentoonstelling bezoeken. De gemeente had dan ook maar weinig reclame gemaakt. Maar goed: liefhebbers van het Schotense café- en verenigingsleven krijgen op 4 en 5 mei een nieuwe kans, telkens van 10 tot 18u.

Eigenlijk ontbrak er maar één ding aan de expo in ’t Arsenaal aan de Sint-Cordulastraat: een vers geschonken schuimende pint. Misschien een ideetje voor het vervolg in mei? Want na het zien van zoveel volkse gezelligheid rond verdwenen togen, krijgt een mens nu eenmaal dorst.

In ’t Arsenaal zijn ook de letters te zien die niet zo lang geleden boven het intussen gesloten café Breughel hingen op de Markt.© JAA

Het originele schijvenspel dat in het nu één jaar gesloten café De Lindekens stond.© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Erfgoeddag