© Lisa Van Damme

Sociaal Huis organiseert extra winteropvang voor dak- en thuislozen

Het Sociaal Huis Mechelen organiseert deze winter extra nachtopvang voor dak- en thuislozen. Vanaf 1 december komen er voor de koudste maanden van het jaar 15 bedden bij in een huis in de Hanswijkstraat.

Sven Van Haezendonck

Sinds vorig jaar is het Crisisinterventiecentrum op de Wollemarkt in samenwerking met het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) omgevormd tot een permanente acute nachtopvang. Daar kunnen dak- of thuisloze mensen of gezinnen het hele jaar door de klok rond terecht. In de Hanswijkstraat wordt deze winter extra noodcapaciteit aangeboden. In enkele slaapzalen zijn er 15 bedden ter beschikking, waaronder één gezinskamer.

Koen Anciaux: “Bed, bad en brood”

“Dit aanbod bestaat uit een strikte formule waarbij we mensen een bed, bad en brood aanbieden en waarvoor ze zich aanmelden tussen bepaalde uren, de nacht doorbrengen en ’s morgens opnieuw de opvang verlaten”, legt Koen Anciaux uit.

Voor de organisatie en het nachttoezicht in de winteropvang werkt het Sociaal Huis samen met een erkend bewakingsbedrijf. Voor het initiatief dat loopt tot 1 maart 2019 wordt een budget van 100.000 euro uitgetrokken. “Bij ernstige koude kunnen we de opvang met enkele weken verlengen”, zegt Anciaux nog. De aanmelding van de mensen voor deze winteropvang gebeurt door maatschappelijk werken van de sociale dienst, door de Mechelse straathoekwerkers en door de lokale politie Mechelen-Willebroek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER