Luister naar

Ingezonden brief: Laat Gomarus niet buikspreken

Nieuws
Aldert van der Ploeg Alkmaar
donderdag 15 november 2018 om 03:00

Wat is er eenvoudiger: Gomarus even snel citeren (‘Je bent in alles afhankelijk van God, je kunt zelf geen verantwoordelijkheid nemen.’) en laten buikspreken, zoals Joke van Saane doet (Nederlands Dagblad van 9 november), of een evenwichtig beeld geven van de inhoud en bedoeling van de Dordtse Leerregels? Het ging de Dordtse Synode niet alleen om leerkwesties (de remonstranten hadden grote bezwaren tegen de gereformeerde leer). Het ging ten diepste om de eer van God en om de pastorale zorg voor zwakke gelovigen, lees de Leerregels. Indrukwekkend zoals de opstellers oog hadden voor de worstelingen en twijfels van gelovigen. Zij worden bemoedigd en gesterkt.

Heeft de mens geen verantwoordelijkheid, zoals Gomarus beweerd zou hebben? Natuurlijk wel: de Leerregels benoemen juist dat de verkondiging van het evangelie en de bewuste reactie daarop essentieel is, geheel in lijn met de Catechismus. De verkondiging doet immers een beroep op de luisterende mens en die moet in volle verantwoordelijkheid reageren. Geen lijdelijkheid dus en dat punt was niet in discussie. Maar Gomarus (en de synode) legden uit dat, als de mens gelovig reageert, dat niet te danken is aan de mens (want diens wil is niet vrij), maar aan de genadige inwerking door Gods Geest. Die Geest maakt de mens ontvankelijk. Hoe de overgang van ongeloof naar geloof exact plaatsvindt, blijft een raadsel maar de Dordtse Leerregels beschrijven wel duidelijk waarom niet de mens maar God alle eer moet hebben voor een gelovige reactie op de verkondiging. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

'No media needed', schreef Wilders. Maar dat is een vergissing. We zijn geen dictatuur

We gaan de media versterken, beloofden de coalitiepartijen aan het begin van de formatie. Maar daar blijkt vooralsnog bar weinig van: de btw op kranten gaat zelfs fors omhoog.

Sta migratie gereguleerd toe. Daardoor wordt de kaalslag op sociale zekerheid voorkomen. Ook is het dan beter mogelijk om de effecten van migratie op de huizenmarkt in goede banen te leiden.

Johan Graafland: En toch, zeggen ook mijn studenten, is gereguleerde migratie beter

Kabinetsformateur Richard van Zwol zit in een spagaat, constateert Johan Graafland. Van Zwol adviseerde met zijn staatscommissie ‘gecontroleerde migratie’, maar zet nu een kabinet in elkaar dat tegen dat advies ingaat.

Ambassadeur Modi Ephraim van Israël in Den Haag.

Ambassadeur Israël: 'Internationaal Strafhof is een nieuw slachtoffer van 7 oktober'

De ambassadeur van Israël in Nederland vindt dat de aanklager van het Internationaal Strafhof een obscene gelijkwaardigheid tussen Israël en Hamas schetst. 'Dit is partijdig en er worden feiten verdoezeld.'

Kobalt wordt gewonnen in Congo is onmisbaar voor batterijen en accu’s voor mobiele telefoons en andere apparaten

Europese Unie kan het leven van Congolese kinderen op drie manieren verbeteren

In de Democratische Republiek Congo werken kinderen onder weerzinwekkende arbeidsomstandigheden in kobaltmijnen. Onze consumptie houdt dat in stand. Martine Wursten zegt hoe het anders kan.

Belastingaftrek giften stimuleert solidariteit en levert de samenleving heel veel op

De nieuwe coalitie is van plan de giftenaftrek fors te beperken. Dit kan de overheid weleens geld gaan kosten, schrijft Mark Treurniet, assistant professor bij de faculteit economie en bedrijfskunde in Groningen.

Het geeft te denken dat veel universitaire medewerkers zich uitspreken tegen een inhoudelijke en publieke stellingname door hun universiteit.

Moeten universiteiten zich richten op waarheidsvinding in plaats van opinie? Dat is een vals ideaal

De slappe reacties van universiteiten bij de Gaza-protesten waren volgens Frank Hartmann niet alleen onhandig, maar ze roepen ook de vraag op of ze wel van betekenis kúnnen zijn.