Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Club-bestuur verdedigt coach Leko na 7 op 18: "Dominant voetbal zit in ons DNA"

"We creëren veel kansen. Dat die niet afgewerkt worden, is de verantwoordelijkheid van de spelers", aldus Vincent Mannaert, CEO Club Brugge.Beeld Photo News

"Ik ga de bus niet parkeren." Ondanks de tegenvallende resultaten na de winterstop geeft Club Brugge-coach Ivan Leko aan niet te willen afstappen van zijn offensieve aanpak. En daarmee staat hij in Brugge niet alleen.

Geen haar op het hoofd van Ivan Leko dat eraan denkt om zijn 3-5-2-systeem in te ruilen voor een viermansdefensie of om meer organisatie in te bouwen. Ook niet na een povere 7 op 18. "Het kan op een totaal andere manier, maar die zou niet staan voor Ivan Leko, Club Brugge of de supporters", verklaarde hij na de nieuwe opdoffer tegen Racing Genk (2-2).

Dat zijn voetbalhart zou bloeden, mocht hij zich verplicht zien het verdedigender aan te pakken, was al langer bekend. Maar ook wat Club Brugge betreft, slaat de Kroaat de nagel op de kop. Gevraagd naar een reactie, gaat CEO Vincent Mannaert vol achter zijn trainer staan. "Als én het voetbal goed is, én de resultaten goed zijn, kun je als bestuur alleen maar heel tevreden zijn. Het klopt dat we nu 7 op 18 gehaald hebben. Maar ik stel ook vast dat we van onze 27 wedstrijden er 18 wonnen, amper 3 verloren en nog eens een comfortabele voorsprong hebben. Dan zijn dat gewoon goede resultaten. Met panache behaald bovendien."

Ivan LekoBeeld BELGA

Mannaert heeft ook een goed geheugen, want hij herinnert eraan dat hij midden januari al waarschuwde dat het vierluik Charleroi-Antwerp-KV Oostende-AA Gent meteen na de winterstop het moeilijkste was dat Club dit seizoen voor de kiezen zou krijgen. "En daar kwamen nog confrontaties met Standard en Genk bovenop. Ploegen die na Nieuwjaar een stuk beter zijn gaan presteren. Dat speelt ook een rol."

De algemeen manager kijkt voorbij de naakte resultaten sinds de onderbreking. "De bedoeling van voetbal is nog altijd kansen creëren. Als ik dan kijk naar de kansen die wij afgelopen zondag gecreëerd hebben in vergelijking met die van Genk, dan is er geen foto. Dat die kansen niet afgewerkt worden, is de verantwoordelijkheid van de spelers. Daar kun je moeilijk de trainer op afrekenen."

Niet blind voor resultaat

Dat doet die trainer zelf wel. Leko baalt ervan dat het goede offensieve voetbal niet weerspiegeld wordt in de resultaten. In zijn hoofd is toch een klein beetje twijfel geslopen. Doet hij er wel goed aan om zo vast te houden aan zijn visie?

Mannaert: "Ik heb in het verleden trainers gehoord die verklaarden dat ze liever 3-3 speelden dan met 1-0-wonnen (Mannaert refereert naar Adrie Koster, WDK). Dat zul je Leko niet horen zeggen. Als we nu naïef zouden spelen en achteraan alles openzetten, dan hadden we de voorbije wedstrijden verloren, hoor. En hadden we nu misschien 2 op 18 in plaats van 7 op 18. Leko heeft voor zichzelf de ambitie opgesteld om prijzen te winnen. Hij is dan ook de eerste om te beseffen dat resultaten minstens even belangrijk zijn als de manier waarop."

'De grote toegevoegde waarde van deze kern ligt overduidelijk in het offensieve compartiment'
Vincent Mannaert, CEO Club Brugge

En dus hoeft Leko ook helemaal geen bus te gaan parkeren. "Dat zou ik niet snappen. Als je teruggaat in het seizoen, hebben we een moeilijk moment gehad na de Europese uitschakeling en de nederlaag op Moeskroen. Toen is Leko erin geslaagd, mits een aantal kleine aanpassingen, de trein weer op de rails te krijgen. En ook toen behield hij altijd zijn visie om matchen aan te vatten om ze te winnen."

Dat moet Leko volgens Mannaert vooral blijven doen. "Kijk naar ons spelerspotentieel. We hebben vijf goede spitsen, want ik reken Diatta (18-jarige Senegalese winteraankoop, WDK) daarbij. We hebben wat mij betreft met Limbombe de beste flankspeler van de competitie, met Vanaken de beste spelverdeler van de competitie, met Vormer de Gouden Schoen en met Nakamba een aanvallend ingestelde verdedigende middenvelder. De grote toegevoegde waarde van deze kern ligt overduidelijk in het offensieve compartiment. Dan zou het zonde zijn om die troef niet uit te spelen."

Bovendien past het ook in de stijl en het DNA van Club Brugge, zegt Mannaert. "Dat is ook wat we gevraagd hebben aan de trainer: dominant voetbal brengen, zeker op het niveau van de Belgische competitie. Uiteraard willen we ook winnen. Maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten, integendeel."