Dreigingsniveau voor het eerst sinds 2015 bijgesteld naar ‘normaal’

Het dreigingsniveau in ons land wordt bijgesteld van drie naar twee, het normale niveau, behalve op enkele strategische plaatsen. Dat betekent dat er 'proportioneel' minder militairen in het straatbeeld te zien zullen zijn, klinkt het bij premier Charles Michel (MR).

mju, km

Het ­Orgaan voor de Coördinatie van de Dreiging (Ocad) heeft vandaag aan de Nationale Veiligheidsraad bekendgemaakt dat het niveau verlaagd wordt. 'Dat het dreigingsniveau verlaagt, wil niet zeggen dat de alertheid verdwijnt', verduidelijkt premier Charles Michel op de persconferentie. Ook Paul Van Tigchelt, topman van het Ocad, beklemtoont dat niveau 2 niet betekent dat de dreiging verdwenen is. 'Dit is een genuanceerde boodschap, geen goednieuwsshow.'

Volgens premier Michel is de situatie in ons land danig veranderd. 'De Nationale Veiligheidsraad is ervan overtuigd dat we niet meer in dezelfde situatie zitten als vóór de aanslagen: er bestaat nu een veiligheidscultuur, die is de laatste jaren alleen maar versterkt door de omstandigheden.'

Strategische plaatsen

De gevolgen van een daling naar twee zijn groot. 'De militairen zullen proportioneel uit het straatbeeld worden gehaald', aldus Michel. Op verschillende strategische plaatsen blijft niveau drie wel behouden. 'Om veiligheidsredenen geven we geen details over de specifieke doelwitten die nog onder niveau 3 blijven', zegt Van Tigchelt.

Naast het grotendeels verdwijnen van de militairen, kunnen ook de veiligheidsmaatregelen bij grote evenementen worden teruggeschroefd en de extra beveiliging van politiekantoren worden afgebouwd. Een aantal potentiële doelwitten zal wel nog extra beschermd worden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Sinds de aanslagen in Parijs van november 2015 staat het dreigingsniveau voor het hele land onafgebroken op drie. Na de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 werd zelfs enkele dagen niveau vier afgekondigd. Intussen lijkt IS in Syrië en Irak verslagen en zijn er geen aanwijzingen dat er van daaruit nog gecoördineerde terreuraanvallen komen.

Vier dreigingsniveaus

Het Orgaan voor de Coördinatie van de Analyse van de Dreiging (Ocad), dat onder Binnenlandse Zaken en Justitie valt, beslist op basis van informatie van de politie- en inlichtingendiensten autonoom over het dreigingsniveau. Het Crisiscentrum (Binnenlandse Zaken) vertaalt dat in concrete, variabele maatregelen voor alle betrokken diensten.

  • Niveau 1 (laag): geen bedreiging
  • Niveau 2 (gemiddeld): dreiging weinig waarschijnlijk
  • Niveau 3 (ernstig): dreiging mogelijk en waarschijnlijk
  • Niveau 4 (zeer ernstig): dreiging ernstig en zeer nabij