Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Oud-minister Dekker viel en raakte in coma nadat zijn ‘arm werd beetgepakt,’ OM eist werkstraf

Oud-minister Sander Dekker (49) raakte in 2022 in coma toen hij bij een fietsongeluk over de kop sloeg. Ook brak hij allerlei botten in zijn lichaam. Volgens het OM pakte Aathina K. (44) hem bij zijn bovenarm, toen hij van een duin fietste. Het OM eist een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een werkstraf van 240 uur.

Oud-minister Sander Dekker.Beeld ANP

Direct na de aanrijding voelde ze boosheid. Tot ze zag hoe Dekker er na het ongeluk bij lag. K. schrok ontzettend en voelde angst. “Ik was in shock toen ik hem zag. Het was een verschrikkelijk beeld hoe hij erbij lag.” Dekker liep twaalf breuken in negen ribben, een gebroken bekken, een gebroken schouderblad en een gebroken sleutelbeen op. Hij kreeg ook een zware hersenschudding en lag drie dagen in coma. “Dat vind ik verschrikkelijk,” zegt K.

De oud-minister kan zich niets meer van zijn ongeluk herinneren. “Ik fiets nog vaak langs de plek waar het is gebeurd. Steeds probeer ik mij een voorstelling te maken van hoe het is gegaan. Van het voorval zelf weet ik niets meer,” zegt hij. Hij moest maandenlang revalideren.

Eerste vage herinnering

“Mijn eerste vage herinnering is die van in het ziekenhuis. Toen ik na drie dagen wakker werd, omringd door familie en vrienden met tranen in hun ogen. Het had veel slechter kunnen aflopen. Het belangrijkste dat ik vandaag zou willen zeggen is dat dit iedereen zou kunnen overkomen. Ik geloof niet dat mevrouw het specifiek op mij had gemunt. Het roekeloze gedrag van een ander kan desastreuze gevolgen hebben.”

De oud-minister fietste met zijn vrouw op 7 juni 2022 door het duingebied toen hij bij een strandopgang tussen Monster en Kijkduin naar beneden reed. Volgens zijn fietscomputer reed hij voor het ongeluk zo’n 37 kilometer per uur en remde af naar 27 kilometer per uur.

Eerste vage herinnering
Beeld ANP / VRPRESS

K. zou haar hand voor de aanrijdende Dekker hebben gehouden en hem hebben vastgepakt. Verschillende getuigen hebben daarover bij de politie verklaard. Het Openbaar Ministerie denkt daarom dat er opzet in het spel was en vervolgt haar voor het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel.

Ze liep die dag met haar man over het Schelpenpad, in tegengestelde richting van de racefietsers. Ze gebruikten niet het naastgelegen voetpaadje. “Ik had gewild dat ik daar had gelopen,” zegt ze. “Wij namen eigenlijk altijd dat fietspad. Andere mensen lopen ook voornamelijk op het fietspad. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat er een looppad was.”

‘Rustig, rustig’

Terwijl ze daar liep zag ze Dekker en zijn vrouw komen aanfietsen. “Ik zag dat ze heel hard reden. Toen heb ik met mijn handen een gebaar gemaakt van ‘rustig, rustig’. Ik maakte daarna een afwerend gebaar toen ze bij mij waren. Toen heb ik de heer Dekker met mijn arm geraakt. Hij is naar mijn weten op dat moment doorgefietst. Ik heb omgekeken, want ik was helemaal in shock dat ik bijna aangereden werd.”

Ze dacht dat Dekker en zijn vrouw verder reden, tot ze een ‘enorme klap’ hoorde. “We zagen dat de heer Dekker op de grond lag.” Ze voelde toen boosheid: “Hoe kan je in godsnaam zo op iemand afrijden? Toen ik zag hoe hij eraan toe was verdween die boosheid.”

Volgens de vrouw van Dekker stak K. haar rechterarm uit toen ze aankwamen, en pakte ze hem daarna bij zijn rechter bovenarm. Dat zou K. ook aan een agent hebben verteld. “Dat is niet juist”, zegt K. “Ik heb hem niet beetgepakt. Ik zou niet eens weten hoe ik dat moet doen als iemand zo hard komt aanrijden. Uit een afweer-reflex heb ik mijn arm zo bewogen. Ik voelde dat ze recht op mij afkwamen.”

“Ik denk dat we alle twee verkeerd zijn geweest,” zegt K. tegen de rechter. “Ik heb niet goed gereageerd op een situatie die voor mij te snel ging. De heer Dekker heeft denk ik ook niet goed ingeschat dat de ruimte te beperkt was om er zo hard langs te rijden.”

De advocaat van K. vindt dat er niets anders mogelijk is dan vrijspraak. Er zouden geen objectieve getuigen zijn die het bewuste moment zagen. Bovendien kon hij niet zijn vastgepakt als hij na de aanraking nog is doorgefietst. “Soms is een ongeluk gewoon een ongeluk, een combinatie van allerlei factoren. Daarvoor is mijns inziens geen ruimte in het strafrecht. Dit is veel meer gediend met mediation en het vergoeden van de schade in het civiel recht.”

Dekker heeft een immateriële schadevergoeding van 60.000 euro gevraagd.

De uitspraak is over twee weken.