Direct naar artikelinhoud
Groen

Groen wil hele reeks nieuwe tram-, trein- en waterbusverbindingen bij Antwerpen

Antwerps Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien.Beeld BELGA

Als het van Groen afhangt, krijgt Antwerpen zo snel mogelijk een hele reeks nieuwe tram-, trein- en waterbuslijnen die voor een "dekkend netwerk" van openbaar vervoer kunnen zorgen in de ruimere vervoersregio. 

Op die manier hoopt de partij op termijn 40.000 wagens uit de Antwerpse avondspits te halen, oftewel 20 procent van het totaal. Het stadsbestuur moet de trekker zijn voor het dossier, maar voor de financiering kijkt Groen vooral naar de hogere overheidsniveau's.

Antwerps Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien noemt de plannen van zijn partij "heel ambitieus, maar ook noodzakelijk om de modal shift naar 50 procent duurzame verplaatsingen te maken". Die modal shift is in de Antwerpse binnenstad weliswaar stilaan gerealiseerd, in de ruimere vervoersregio is er nog veel werk aan de winkel.

"We willen niet vertrekken vanuit beperkingen en redenen waarom het niet zou kunnen"
Wouter Van besien (Groen)

Groen wil nieuwe tramlijnen - aansluitend op bestaande - naar onder meer Beveren, Ekeren, Brasschaat, Schilde en Edegem, naast een Singeltram die rond de stad rijdt. 

Nieuwe stations

Op het vlak van treinverbindingen ziet de partij heil in het heropenen van stations als Linkeroever en Antwerpen-Oost en nieuwe stations aan bestaande spoorinfrastructuur nabij Spoor Oost en in het havengebied, waar pendelaars zouden kunnen overstappen op bedrijfsbusjes. De huidige waterbuslijnen wil Groen verlengd zien tot in Temse in het zuiden en tot in het noordelijke havengebied.

Van Besien zegt te beseffen dat voor dergelijke plannen enorme investeringen van de Vlaamse en federale overheid nodig zijn en er een overeenkomst zal moeten worden gevonden met de NMBS en De Lijn. 

"Maar we willen niet vertrekken vanuit beperkingen en redenen waarom het niet zou kunnen, wel willen we bepalen wat er absoluut nodig is voor de regio en op basis daarvan iedereen mobiliseren om er werk van te maken", zegt Van Besien.