Direct naar artikelinhoud
Festival

Sint-Truiden heeft festivalterrein dat 3 keer zo groot is als Werchter

Het militaire vliegveld van Brustem was niet meer in gebruik.Beeld Mine Dalemans

Het voormalige militaire vliegveld van Brustem, bij Sint-Truiden, wordt vanaf volgend jaar gebruikt als festivalterrein. Herman Schueremans en Chokri Mahassine, organisatoren van Rock Werchter en Pukkelpop, kijken met een gezonde interesse naar het grootste vergunde festivalterrein van Vlaanderen.

Na 10 jaar aanslepen, komt het dossier eindelijk rond. Met 90 hectare of 120 voetbalvelden beschikbare oppervlakte krijgt Brustem het grootste, vergunde, aaneengesloten festivalterrein in Vlaanderen - meer dan drie keer de grootte van dat in Werchter.

2 mega-events per jaar

"We hebben ervoor gekozen om er maximaal twee keer per jaar, twee weekends, een mega-evenement te laten doorgaan", zegt schepen Pascal Vossius. "Dat het terrein slechts op 2,5 kilometer van het centrum van de stad ligt, is een enorme meerwaarde. Ook de verenigingen van Brustem en de rest van Sint-Truiden zullen betrokken worden in de organisatie van de campings en de drankenstands, om een centje mee te pikken."

De stad heeft al jarenlang contact met festivalpaus Herman Schueremans, die trouwens een hevig STVV-supporter is.

"Eindelijk komt er witte rook. De weg was lang, maar ik ben zeer blij voor Sint-Truiden dat er nu een vergunning in zicht is. Kijk, wij waren tien jaar zeer geïnteresseerd, maar ondertussen is er een goede oplossing voor Rock Werchter gevonden. Dat neemt niet weg dat wij zeker voor andere muziekevenementen alle deuren openhouden. Of we nu volgend jaar al Bruce Springsteen tussen de Haspengouwse velden mogen verwachten? Ik denk dat we dit festival rustig moeten laten groeien tot welja... een klepper van formaat."

Pukkelpop, dat nochtans niet veraf ligt, is bij monde van woordvoerder Frederik Luyten verrast. "Uiteraard werden we al vrijblijvend gecontacteerd, maar wij dachten dat er nog veel stappen moesten genomen worden. Wat Pukkelpop betreft is een vertrek uit Kiewit voorlopig niet aan de orde. Vorig jaar hebben we nog maar een nieuwe vergunningsprocedure doorlopen."