Direct naar artikelinhoud
Macron

Ex-medewerker Macron ontkent dat hij ooit lijfwacht van president was

Alexandre Benalla (links) en Frans president Emmanuel Macron (rechts) in april, 2018.Beeld REUTERS

De onder vuur liggende voormalige veiligheidsmedewerker van de Franse president Emmanuel Macron, Alexandre Benalla, heeft vandaag tegenover een onderzoekscommissie van de Franse Senaat ontkend de lijfwacht van het staatshoofd te zijn geweest. 

"Ik ben nooit de lijfwacht van Emmanuel Macron of politieagent geweest", zei de 27-jarige Benalla tegenover senatoren die wat meer uitleg wilden over zijn vroegere functies. Zijn functie was op het laagste niveau die men op het presidentieel kabinet aantreft, zei Benalla.

De zaak-Benalla is één van de ergste politieke crisissen waarmee de sociaalliberale president te maken heeft gekregen.  Drie linkse partijen en de centrumrechtse partij Les Républicains dienden reeds moties van wantrouwen in tegen de regering als gevolg van het incident, maar die werden telkens verworpen door het parlement. 

Geweld

"Benallagate" brak op 18 juli uit toen de krant Le Monde berichtte dat een man die op 1 mei twee manifestanten had gemolesteerd niemand minder was dan Benalla, een veiligheidsmedewerker van Macron. Dat was ook te zien op een video die gretig werd gedeeld.

Justitie opende een onderzoek en stelde Benalla in verdenking. Het Elyseé ontsloeg hem. Tegenover de Senaatscommissie zei Benalla ook dat hij niet voor de presidentiële, maar voor zijn eigen veiligheid een wapen droeg.