DISCUSSIE. Fiets jij ook elektrisch? Wat moet er aangepast worden aan de fietsinfrastructuur?

De provincie Antwerpen profileert zich al jaren als grote voortrekker van de aanleg van fietsostrades en noemt zich dé fietsprovincie van Vlaanderen op het vlak van functionele verplaatsingen. Bijna een kwart van de fietsers heeft een elektrische fiets, tegenover 7 procent in 2013. Nog eens 2 procent rijdt zelfs met een speed-pedelec.

Dit vraagt natuurlijk om aanpassingen aan de fietsinfrastructuur. Dat beseft ook Luk Lemmens (N-VA), Antwerps gedeputeerde voor Mobiliteit. “We spelen daar al op in door fietsostrades te ontwerpen met een breedte van vierenhalve meter”, zegt hij. “Dat betekent dat in elke richting twee fietsers naast elkaar kunnen rijden.”

Door de verschillende snelheden onder de fietsers rijst ook de vraag naar baanvakken op de fietsostrades, zoals onder meer in de Deense hoofdstad Kopenhagen al gebeurt. Daar hebben de hoofdassen een baanvak voor trage fietsers, een om voorbij te steken en een voor de snelle fietser.

Rij jij al met een elektrische fiets of speed-pedelec en waarom? Wat moet er volgens jou aangepast worden aan de fietsinfrastructuur?

Reageer via onderstaand invulformulier, een selectie uit de reacties publiceren we maandag in de krant.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER