Links: het fragment maakt deel uit van een groep standbeelden die koning Ramses II afbeelden. - Rechts: een beeld van Ramsess in de tempel van Luxor© Federal Office of Culture Switzerland

3.400 jaar oud gestolen standbeeld van koning Ramses II keert terug naar Egypte

Een standbeeld van koning Ramses II is teruggekeerd naar zijn geboorteland. Het Egyptisch beeld werd meer dan dertig jaar geleden gestolen en naar Zwitserland gesmokkeld.

Geike Put

Egypte heeft met succes een 3.400 jaar oud fragment van een standbeeld van koning Ramses II teruggeëist. Het beeld werd ruim dertig jaar geleden gestolen uit de Ramses II-tempel in de oude stad Abydos in Zuid-Egypte en naar Zwitserland gesmokkeld, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. De Egyptische autoriteiten ontdekten het artefact toen het in 2013 te koop werd aangeboden op een tentoonstelling in Londen. Volgens het ministerie van Oudheden doorkruiste het verschillende andere landen voordat het Zwitserland bereikte.

De exacte datum van de diefstal is niet bekend, maar het beeld zou naar schatting eind jaren ’80 of begin jaren ’90 gestolen zijn, aldus Shaaban Abdel Gawad, hoofd van de repatriëring van antiquiteiten in Egypte. “Dit hoofd maakt deel uit van een groep standbeelden die koning Ramses II afbeelden, gezeten naast een aantal Egyptische godheden”, volgens Gawad. Het beeld staat nu in het Egyptisch Museum in Caïro, maar wordt er niet tentoongesteld. Het artefact zal worden gerestaureerd, aldus het ministerie.

Isis

Zwitserland heeft het beeld al in juli van vorig jaar aan de Egyptische ambassade in Bern overhandigd, maar het is nu pas via EgyptAir naar Egypte gevlogen. In 2010 sloten Egypte en Zwitserland een overeenkomst om de illegale handel in antiquiteiten te bestrijden en de terugkeer ervan te vergemakkelijken. Eerder werd ook al een gesmokkeld oud-Egyptisch beeld van de godin Isis teruggegeven.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER