Poolse premier noemt idee om kernwapens te huisvesten “heel ernstig”

Premier Donald Tusk.© AFP

De Poolse premier Donald Tusk heeft aan president Andrzej Duda extra uitleg gevraagd over zijn verklaring dat Polen klaar is om kernwapens te huisvesten. “Dat is idee is erg omvangrijk en ernstig, moet ik zeggen”, zei Tusk.

adb
Bron: BELGA

Duda verklaarde maandag in een interview dat het land bereid is om indien nodig Amerikaanse kernwapens te huisvesten. “Als onze bondgenoten besluiten om kernwapens in te zetten op ons grondgebied om de veiligheid van de oostflank van de NAVO te versterken in het kader van nucleaire deling (waarbij NAVO-lidstaten elkaars kernwapens kunnen inzetten, red.), zijn we bereid dat te doen”, zei hij.

Het Poolse staatshoofd zei dat de kwestie van de mogelijke inzet van kernwapens in Polen “al geruime tijd” het onderwerp van gesprek vormt tussen zijn land en de VS. “Ik heb het al bij verschillende gelegenheden aangekaart”, zei hij. Duda ontmoette de Amerikaanse president Joe Biden vorige maand nog.

LEES OOK. Poetin waarschuwt Westen: “Rusland is klaar voor kernoorlog” en “zal troepen legeren aan Finse grens”

Nog volgens de Poolse president “militariseert Rusland in toenemende mate de enclave van Kaliningrad en is het bezig met kernwapens over te dragen aan Wit-Rusland”. Polen grenst aan de Russische enclave Kaliningrad en aan bondgenoot van Rusland Wit-Rusland.

“Moeten allemaal overtuigd zijn”

Tusk reageerde maandag dat hij Duda wil spreken om juist te begrijpen vanwaar zijn uitspraken komen: “Ik wil alle omstandigheden te weten komen die de president ertoe hebben aangezet om die verklaring af te leggen. En ik wil ook dat eventuele initiatieven zeer goed worden voorbereid door de verantwoordelijken, en dat we er allemaal van overtuigd zijn dat dit is wat we willen.”

LEES OOK. Zelfs als Rusland niet “existentieel” bedreigd wordt, kan het kernwapens inzetten (+)

De president is in Polen opperbevelhebber van het leger. In de marge van zijn bezoek aan Canada zei Duda dat hij met Tusk zal spreken over het thema van een nucleaire deelname. Voor hem is het vanzelfsprekend dat ze zouden samenwerken op het vlak van buitenlands beleid. 

Ook in België

Polen is een van de dichtste bondgenoten van het door Rusland aangevallen Oekraïne. Het Kremlin reageerde maandag al dreigend op de verklaringen. “De militairen zullen de situatie natuurlijk analyseren en in alle gevallen de noodzakelijke tegenmaatregelen nemen om onze veiligheid te garanderen”, aldus de woordvoerder van het Russische presidentschap, Dmitri Peskov.

De VS stationeren al tientallen jaren kernwapens in verschillende Europese landen. Hoewel daar geen officiële verklaringen over zijn, is geweten dat naast België ook Duitsland, Italië en Turkije kernwapens huisvesten. Er zijn nog geen aanwijzingen dat de VS kernwapens willen stationeren in Oost-Europa, wat Rusland zou beschouwen als een rechtstreekse provocatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen