© Ward Bosmans

Ethiopische schilder wint Grote Prijs Ernest Albert

In het Cultuurcentrum Mechelen werd gisteren de Grote Prijs Ernest Albert voor schilderkunst uitgereikt. Uit de 197 inzendingen werd het werk van de in Brussel wonende Ethiopiër Ermias Kifleyesus door de jury als beste geselecteerd.

Ward Bosmans

De Grote Prijs Ernest Albert, genoemd naar een begenadigd Mechels kunstschilder en voormalig directeur van de academie van Mechelen, wordt om de twee jaar uitgereikt, telkens voor een andere kunstdiscipline. Dankzij een belangrijke schenking aan de stad Mechelen door zijn vrouw Marcelle Breugelmans leeft zijn artistieke overtuiging verder in de vorm van deze prijs.

In 2012 won Greet Van Autgaerden de prijs voor schilderkunst, in 2014 was Anton Cotteleer de winnaar voor beeldhouwkunst en in 2016 won Caroline Coolen de prijs voor tekenkunst en grafiek. De kunstprijs staat open voor professionele beeldende kunstenaars die geboren zijn of wonen in België of in ons land gestudeerd hebben of er werken.

“Voor de huidige editie werd een recordaantal dossiers ingediend”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer (Groen). “Niet minder dan 197 kunstenaars dongen mee naar een selectie. Deze grote interesse toont dat Mechelen ondertussen bekendheid heeft verworven als broed- en toonplaats voor artistiek talent.”

Cheque

Op basis van de ingestuurde portfolio’s maakte de jury een eerste selectie van zestien laureaten. Die kunstenaars mogen nog tot 19 augustus hun werken tentoonstellen in het Cultuurcentrum Mechelen. Onder het voorzitterschap van Hans Martens, de huidige directeur van de Mechelse Academie voor Beeldende Kunsten, koos de jury Ermias Kifleyesus als winnaar. De kunstenaar kon jammer genoeg niet aanwezig zijn op de prijsuitreiking om zijn cheque van 7.500 euro in ontvangst te nemen.

Ermias Kifleyesus werd geboren in 1974 in Addis Abeba (Ethiopië), maar woont en werkt in Brussel. Hij studeerde aan de kunstscholen van Addis Abeba, Londen en Gent. De in Mechelen geboren kunstauteur Eva Wittockx omschrijft het werk van de winnaar als een gedrevenheid om een beeld van de wereld in de ruimte van zijn werk binnen te trekken. De jury was verder aangenaam verrast over de kwaliteit van de werken en de diversiteit.”

De tentoonstelling loopt tot en met 19 augustus en is gratis toegankelijk van donderdag tot zondag van 13 tot 18u.