woensdag 27 maart 2019 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 JEFFREY GAENS

Exclusieve enquête voor start van de play-offs: deel 1

58% van onze lezers weet het zeker

“Genk wordt kampioen”

Nog twee keer slapen en dan is het zover. Dan trappen Standard en Antwerp play-off 1 op gang en wordt de eindspurt richting de landstitel officieel ingezet. Wij warmen u op met een tweedelige exclusieve enquête. In de tien onderwerpen van onze bevraging kwamen we onder meer te weten wie de supporters landskampioen en bekerwinnaar zien worden, hoe zij naar de play-offs kijken en wat ze van de arbitrage verwachten. Onze huisanalisten nemen de resultaten van de 1.763 online bevraagden onder de loep en geven hun ongezouten mening: “Door het vertrek van Pozuelo zijn ze bij Genk nu eindelijk van het gezeik af.”

Pieter VANLOMMEL

Wie wordt landskampioen?

Voor onze bevraagden is het duidelijk. De meerderheid ziet de ploeg die in de reguliere competitie het beste voetbal op de mat bracht ook play-off 1 tot een goed einde brengen. KRC Genk kampioen dus, en dat ondanks het vertrek van sterkhouder Alejandro Pozuelo. Slechts één op vier ziet uittredend kampioen Club Brugge zijn titel verlengen. In de titelkansen van Standard of Anderlecht gelooft nog amper 14 procent van onze lezers.

Wilfried Van Moer: “Ik begrijp dat de meerderheid voor Genk kiest als kampioen. Het goede voetbal dat Philippe Clement zijn ploeg liet brengen, is nog niet vergeten. Alleen mogen we niet blind zijn voor de laatste wedstrijden waarin de ploeg het even niet meer wist door de afwezigheid van Pozuelo. En in dit systeem draait het allemaal om wie het beste piekt naar het slot van de competitie, play-off 1 dus. In mijn ogen moet je alle thuiswedstrijden winnen als je kampioen wil worden. Die thuismatch zondag tegen Anderlecht wordt dus meteen cruciaal voor Genk. Ik zou ook Club Brugge nog niet afschrijven. Ik zie Ivan Leko en de zijnen zeker meedoen in de titelstrijd. Standard is een jojo: thuis spelen ze ijzersterk, maar op verplaatsing laten ze het te veel afweten. Ik heb het gevoel dat de ploeg nog altijd zoekende is. Al kunnen zij wel de rol van scherprechter in het titeldebat op zich nemen.”

Wie wordt topschutter in PO1?

Al het hele seizoen vindt Ally Samatta blindelings de weg naar doel. Onze lezers zien de spits van KRC Genk niet meteen een terugval kennen. Liefst 72 procent denkt dat de Gouden Stier ook aan het eind van het seizoen op de rug van de Tanzaniaan pronkt. Club Brugge-spits Wesley is een eervolle tweede, maar die krijgt wel maar negen luttele procentjes van de stemmen achter zijn naam.

Johan Boskamp: “Jullie hebben deze enquête enkel in Limburg afgenomen zeker? (Bulderlach) Nu, ik ben het er wel mee eens, hoor. Als Samatta alleen in de spits kan spelen en hij krijgt de ruimte, dan is hij levensgevaarlijk. Ik zie momenteel geen aanvaller in België die vlotter scoort dan hij. Wesley is door zijn fysieke capaciteiten wel heel nuttig voor Club Brugge, maar bij de Braziliaan ontbreekt het aan scorend vermogen. Hij lijkt ook vaak met zijn gedachten op een andere planeet te zitten. Club heeft een aantal keer duur puntenverlies geleden en dat kwam onder meer omdat het er bij Wesley niet uitkwam.”

Als Genk de titel niet pakt, is dat dan te wijten aan het vertrek van Pozuelo?

Tijdens de transfersoap rond Alejandro Pozuelo heerste er al grote verdeeldheid over de Spanjaard bij de blauw-witte aanhang. Nu hij eindelijk verkast is naar Toronto FC blijft hij voor tweespalt zorgen bij de voetballiefhebbers, het resultaat van onze enquête kon dat niet beter onderstrepen.

Johan Boskamp: “Ik sluit me aan bij die 52 procent. Je kan het Pozuelo niet kwalijk nemen dat hij ergens gaat voetballen waar hij bakken geld kan verdienen. Zijn intussen ex-ploegmaats zijn nu eindelijk van het gezeik af. Het is aan hen om op te staan en te tonen dat het ook zonder hem kan. In de laatste match van de reguliere competitie zag ik weer het oude Genk, met een goeie balcirculatie en een hoog tempo. Ik geloof dus dat Genk ook zonder hem kampioen kan worden. Trossardje bijvoorbeeld kan wat meer naar binnen knijpen, hij is iemand met een goede actie in de benen en behoudt altijd het overzicht. En dan zijn er ook nog Malinovskyi en Heynen, die droppen de bal van achteruit ook waar ze maar willen. En Berge is bijna weer helemaal fit. Genk moet het nu bewerkstelligen en het vertrek van Pozuelo als een stimulans zien.”

Pakt STVV via play-off 2 een Europees ticket?

Kan STVV de moed bij elkaar graaien om er ook in de vermaledijde play-off 2 vol voor te gaan na het mislopen van play-off 1? Als we onze lezers moeten geloven zal dat de Kanaries niet lukken. Slechts 38 procent ziet het uitmuntende seizoen van Marc Brys en de zijnen nog resulteren in een Europees ticket.

Wilfried Van Moer: “Ik verwacht eveneens dat STVV het moeilijk zal krijgen om dat Europese ticket in de wacht te slepen. Er zullen nog wel ploegen zijn in play-off 2 die daar vol voor willen gaan. Ik heb de indruk dat de Kanaries een serieuze opdoffer gekregen hebben in die match tegen AA Gent die besliste over deelname aan play-off 1. Sint-Truiden verdiende het om bij die eerste zes te zijn, maar daar hebben ze natuurlijk niets aan. Nu moeten ze zich opladen voor thuiswedstrijden tegen Westerlo en Oostende voor pakweg 3.000 supporters. Heel moeilijk om je daarvoor op te laden als je het hele seizoen in de running bent geweest voor play-off 1. Als je puur naar de kwaliteit in hun spelersgroep kijkt, hoort STVV bij de beste teams in play-off 2. De vraag is alleen hoe ze die mentale dreun verwerkt hebben.”

Wie wint de bekerfinale?

Als een eersteklasser het tegen een tweedeklasser opneemt in de bekerfinale is het logisch dat de hoogst gerangschikte de favorietenrol krijgt toegeschoven. Dat is ook de mening van onze lezers, van wie slechts één op vier KV Mechelen de Beker van België ziet veroveren op 1 mei.

Wilfried Van Moer: “In mijn ogen een logisch resultaat. Gent is een hele goeie ploeg. Toen Jess Thorup in oktober het roer overnam bij de Buffalo’s heeft hij even moeten zoeken. Maar de laatste weken staat er een heel sterk blok en daarnaast beschikt de ploeg ook over veel individueel talent. Een bekerfinale blijft natuurlijk een bekerfinale. En veel verschil is er niet tussen KV Mechelen en vele eersteklassers. Mechelen is de verdiende kampioen in 1B, maar vergeet niet dat nog altijd die extrasportieve perikelen boven hun hoofd hangen. Ik hoor coach Wouter Vrancken zeggen dat ze daar niet mee bezig zijn, maar er moet wel op korte termijn duidelijkheid komen. Het gerecht kan niet blijven talmen met sancties in operatie Propere Handen.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws