Luister naar

Geklaag over Israël in VN-Mensenrechtenraad zat VS dwars

Nieuws
Het vertrek van de VS uit de VN-Mensenrechtenraad vanwege Israël betekent geen stilte, meent CIDI-medewerker Elkan van der Raaf. ‘Terugkeer blijft mogelijk.’ En de VS houden genoeg podia over om de mensenrechten aan te kaarten.
Gerhard Wilts
woensdag 20 juni 2018 om 21:18
Geklaag over Israël in VN-Mensenrechtenraad zat VS dwars
Geklaag over Israël in VN-Mensenrechtenraad zat VS dwars epa / Martial Trezzini

New York – Den Haag

Washington is de ‘schaamteloze schijnheiligheid’ en ‘obsessieve ­vijandigheid tegen Israël’ van de Mensenrechtenraad beu. Daarom stappen de VS uit de raad, was de uitleg van Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties. ‘Wij willen geen deel uitmaken van een hypocriete en egoïstische organisatie die de spot drijft met mensenrechten. De wreedste regimes in de wereld ontspringen de dans, terwijl geen land zo vaak door de VN wordt veroordeeld als Israël.’

Haley bestempelde de raad als een ‘beerput van chronische vooringenomenheid tegen Israël’. Ze voegde er meteen aan toe dat ondanks het vertrek het ‘kristalhelder’ is dat de VS blijven opkomen voor de mensenrechten. Ook verklaarde ze dat als de Amerikaanse klachten serieus worden genomen, de VS ‘graag zullen terugkeren’.

Ook Elkan van der Raaf van het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) gelooft dat Amerika zich blijft bekommeren om mensenrechten. ‘Als lid van de Verenigde Naties blijven de VS schendingen aankaarten, bijvoorbeeld via de Algemene Vergadering. Ook binnen de Veiligheidsraad, het machtigste VN-­instituut, kunnen de VS resoluties of protest indienen tegen grove schendingen.’

Het besluit om te vertrekken zat eraan te komen. Bij het aantreden van Donald Trump als president, eisten de VS hervormingen van de raad, vooral ten aanzien van Israël. Toch stuurde de Mensenrechtenraad maandag een internationale onderzoekscommissie naar de Gazastrook om het ‘buitenproportionele geweld’ van Israël tegen Palestijnse demonstranten te onderzoeken en niet te kijken naar de rol van Hamas. Dat was zelfs Groot-Brittannië te gortig; een regeringswoordvoerder liet ­weten dat de ‘Amerikanen een punt hebben’.

‘Vooral “agendapunt 7” woog zwaar voor het Amerikaanse vertrek’, meent Van der Raaf. ‘Bij élke vergadering kwam de klacht “Israël en de mensenrechtensituatie in Palestina en andere bezette Arabische gebieden” (Golanhoogte, red.) aan bod. Om die reden boycotten de VS de vergaderingen. Natuurlijk mag er kritiek zijn op Israël; maar Israël – als enige – vast op de agenda te zetten, laat de negatieve obsessie van de raad zien. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft gewaarschuwd automatisch tegen elke resolutie onder agendapunt 7 te stemmen, zolang hervormingen uitblijven.’

plicht verzaakt

Israël verwelkomde de Amerikaanse stap. Premier Benjamin Netanyahu zei dat de raad een ‘partijdige, vijandige, anti-Israëlorganisatie’ is die zijn plicht om mensenrechten te beschermen heeft verzaakt. Volgens de Israëlische ambassadeur bij de VN, Danny Danon, bewijst het besluit dat de VS ‘opkomen voor waarheid en recht, en zich verzetten tegen de blinde haat van internationale organisaties tegen Israël’.

Minder groot was het begrip bij de raad zelf. Vojislav Suc, de Sloveense voorzitter, prees de VS voor hun ‘zeer actieve’ bescherming van de mensenrechten, maar zei ook dat de raad vaak als eerste aan de bel trok bij een (dreigende) crisis. ‘Onze acties leidden tot zinvolle resultaten voor de talloze slachtoffers’, meende hij. VN-secretaris Antonio Guterres betreurde het besluit en benadrukte de ‘zeer belangrijke rol’ van de raad voor de bescherming van mensenrechten.

Amerika is veruit de grootste donor van de Verenigde Naties. Onder president Trump hebben de VS fors gesneden in hun bijdragen voor de VN, waaronder die voor de UNRWA, het fonds voor Palestijnse vluchtelingen. Ook trekken de VS, samen met Israël, zich eind dit jaar terug uit Unesco, de culturele organisatie van de VN vanwege de ‘extreme politisering’. <

47 landen

De in Genève gevestigde Mensenrechtenraad telt 47 leden, waaronder landen met een erbarmelijke ­reputatie op het vlak van mensenrechten, zoals China, Saudi-Arabië en Egypte. Bij de oprichting in 2006 waarschuwde toenmalig VN-chef Kofi Annan dat de raad niet de fouten van de opgeheven Mensenrechtencommissie moest herhalen. Toch was binnen twee jaar er één vast agendapunt: Israël. De raad heeft Israël vaker veroordeeld dan alle andere lidstaten samen; vorig jaar twintig keer tegenover zes over onder andere Iran, Myanmar en Syrië.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.