Direct naar artikelinhoud
OpinieCommentaar

Trump denkt het dat hij het absolute gelijk aan zijn zijde heeft in zijn 'handelsoorlog' met China, maar vergist zich hierin

Er dreigt een gevaarlijke spiraal die de wereldhandel en de groei een gevoelige slag kan toebrengen.

Trump denkt het dat hij het absolute gelijk aan zijn zijde heeft in zijn 'handelsoorlog' met China, maar vergist zich hierin
Beeld ANP

Mijn stijl van onderhandelen is vrij simpel, zei Donald Trump in 1987 in The Art of The Deal. ‘Ik zet heel hoog in en dan blijf ik duwen, duwen en duwen tot ik mijn zin krijg.’ Hij blijkt sindsdien weinig veranderd, getuige het snel uit de hand lopende handelsdispuut met China. Aanvankelijk was de hoop dat het opleggen van handelstarieven slechts een dreigement was, bedoeld om aan de onderhandelingstafel te komen, maar nu dreigt een heuse handelsoorlog.

Nadat de VS importheffingen hadden opgelegd op Chinese producten, sloegen de Chinezen terug met een importheffing op 659 Amerikaanse producten, waaronder auto’s en sojabonen. Nu dreigt Trump nog eens 200 miljard aan Chinese import te belasten. Er dreigt een gevaarlijke spiraal die de wereldhandel en daarmee de economische groei een gevoelige slag zal toebrengen.

Trump denkt dat hij het absolute gelijk aan zijn zijde heeft. China heeft de VS lang genoeg benadeeld, vindt hij, door de koers van zijn munt kunstmatig laag te houden, intellectuele eigendomsrechten te schenden en de industrie met subsidies te steunen. Valse concurrentie die de Amerikaanse industrie om zeep heeft geholpen.

Daarin heeft hij deels gelijk,maar hij vergeet dat de VS daar vooral van hebben geprofiteerd — doordat veel producten goedkoper werden, maar ook via bedrijven als Apple die hun spullen in China laten produceren. De Chinese arbeiders krijgen daarbij een klein deel van de opbrengst van de iPhone, de rest belandt in het Californische hoofdkwartier van Apple.

Het allerbelangrijkste is misschien wel dat de Chinezen hun handelsoverschot grotendeels terugpompen naar de VS. Van het geld dat ze verdienen met de verkoop van hun producten, kopen ze Amerikaanse obligaties. Hiermee houden ze de koers van de eigen munt laag en de koers van de dollar hoog, maar zorgen ze er ook voor dat de Amerikaanse rente laag blijft, met alle voordelen van dien.

Dat China niet bezwijkt voor Trumps dreigementen komt misschien wel doordat het land beter begrijpt dat Trump in dit conflict vooral veel te verliezen heeft. Het is te hopen dat de president dit zelf de komende maanden ook zal inzien.