Luister naar

Bedrijven betalen amper voor milieuschade

Nieuws
Bedrijven betalen amper voor de milieuschade die zij aanrichten in ons land, bijvoorbeeld als het gaat om luchtvervuiling. Dat terwijl een belasting op milieuschade juist ‘een krachtige manier’ is om de economie te verduurzamen.
Eduard Sloot
woensdag 20 juni 2018 om 03:00

Den Haag

Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een studie die vandaag verschijnt. Door belasting te heffen op milieuschade gaan bedrijven zuiniger om met grondstoffen en energie, en gaan zij op zoek naar duurzamere alternatieven. Onderzoeker Gerbert Romijn wijst erop dat bedrijven die veel energie verbruiken, weinig energiebelasting betalen. ‘Ook de uitstoot van fijnstof wordt in Nederland over het algemeen niet belast.’

Juist bij vervuilende bedrijven is volgens het CPB milieuwinst te halen. Ook een hogere prijs voor afval kan consumenten stimuleren minder afval te produceren of spullen te kopen die langer meegaan. Die belasting op afval moet niet te hoog worden, stelt Romijn, want dan gaan burgers afval dumpen. ‘Daarvoor kun je statiegeldachtige alternatieven bedenken.’

De huidige manier van produceren en consumeren is niet vol te houden, aldus het CPB. Grondstoffen raken te snel op, en bij de winning en verwerking daarvan wordt het milieu aangetast. Het CPB wijst onder meer op verontreiniging van bodem, water en lucht, en de klimaatverandering. Bedrijven en consumenten laten betalen voor deze vervuiling kan leiden tot een ‘circulaire economie’, waarbij burgers en bedrijven efficiënt met grondstoffen en afval omgaan. Romijn wijst op de lobby van grote bedrijven. ‘Zij zitten daar niet op te wachten. Maar dit beprijzen werkt goed om de circulaire economie een handje te helpen.’

Een prijs zetten op milieuvervuiling is volgens het CPB ‘geen banenmotor’. Want het zet vervuilende bedrijven onder druk. ‘Maar het vergroenen van belastingen heeft, als de opbrengsten weer worden teruggesluisd naar de burgers, op lange termijn geen effect op de werkgelegenheid.’

buitenland

Het gevaar dat Nederlandse bedrijven bij hogere milieubelastingen moeilijker kunnen concurreren, acht het CPB niet zo groot. ‘Sommige bedrijven zullen minder snel groeien of een deel van hun activiteiten naar het buitenland verplaatsen. Maar daar is weinig bewijs voor.’ Nog beter is het als zulke milieumaatregelen internationaal worden genomen, aldus Romijn. Ook kan de overheid innovatiesubsidies invoeren om schone productiemethoden te stimuleren.

Het CPB waarschuwt de belasting op milieuvervuilend gedrag niet te ver door te voeren. ‘Als je wilt dat we nul grondstoffen gebruiken en nul afval produceren, schieten we door’, aldus Romijn. ‘Het doel moet niet zijn alle milieuschade te voorkomen, maar die terug te brengen naar een maatschappelijk acceptabel niveau.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.

Zelf kersen plukken in de Betuwe. Deze vrouwen uit de regio Den Haag plukken in Wadenoijen.

Kersentelers mogen voor negende keer 'eenmalig' niet toegelaten bestrijdingsmiddel gebruiken

Nederlandse kersentelers mogen hun fruit dit jaar opnieuw bespuiten met twee niet toegelaten bestrijdingsmiddelen, ondanks een negatief advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

‘De Nederlandse consument is eraan gewend geraakt om online met één druk op de knop iets te kunnen kopen.’

Kopers kunnen bij Marktplaats straks direct product aanschaffen, zonder contact met verkoper

Onderhandelen over een product is straks niet meer nodig op Marktplaats. De site komt met een nieuwe functie waarmee kopers zonder contact met de verkoper een artikel kunnen aanschaffen.

Een bezorger van flitsbezorgdienst Getir in Amsterdam. Na Gorillas en Zapp vertrekt ook deze dienst uit Nederland.

Na Zapp en Gorillas verlaat ook flitsbezorger Getir ons land. Is dit het einde van flitsbezorging?

Flitsbezorgers kwamen tijdens de pandemie razendsnel op, maar gaan nu ook net zo snel ten onder. Maandag werd bekend dat ook Getir zich terugtrekt uit Nederland. Komt daarmee een einde aan razendsnelle bezorgdiensten?