Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Opnieuw staking bij Bpost

Stakingpiquetten bij het sorteercentrum van Bpost in Charleroi. (Archieffoto)Beeld Photo News

Bij Bpost werden vanochtend verschillende distributiecentra in het zuiden van het land geblokkeerd. Dat zegt woordvoerster Barbara Van Speybroeck. Volgens de christelijke vakbond CSC-Transcom gaat het om spontane acties.

Volgens de bonden zijn er stakersposten of gesloten kantoren in Charleroi, Bergen, Zinnik, Mont-Saint-Guibert, Boussu, Dour, Doornik, Andenne, Jumet, Awans, Borgworm, Villers-le-Bouillet, en deels in Wezet. Ook Anderlecht, in het Brusselse, is getroffen.

De acties braken spontaan uit, meldt CSC-Transcom. Er was geen marsorder voor de staking, klinkt het bij vakbondsman Alain Faveaux.

Maandag kwam na de meerdaagse staking tegen de werklast en een personeelstekort een voorakkoord uit de bus. Maar ACV verwierp gisteren het ontwerpakkoord dat bonden en directie overeengekomen waren. De socialistische ACOD zei de deal niet te verdedigen.

De stakingsposten en blokkades van vandaag zijn het gevolg van de “onvrede met de voorstellen die op de onderhandelingstafel liggen en onvoldoende zijn”, zegt Michel Laurent van CGSP (ACOD).

Zalando

Wel blijft het sorteercentrum van Awans samenwerken met webwinkel Zalando. “We hebben aanvaard om enkele vrachtwagens te laten passeren, zodat de retours van Zalando kunnen worden behandeld. Zo brengen we dit project, dat jobs oplevert, niet in gevaar”, zegt lokaal CSC-vakbondsman Michel Mazy.

Bpost van zijn kant verzekert dat het contract met de onlinewinkel “nooit bedreigd werd”. Het ging uitsluitend om een kwestie van interne organisatie, zegt Bpost.