Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Zo gaan jouw beleggingen voedselverspilling tegen

Zo gaan jouw beleggingen voedselverspilling tegen
Beeld Unsplash

821 miljoen mensen lijden honger in de wereld, dat is één op de negen mensen. Tegelijkertijd wordt een derde van het geproduceerde voedsel verspild in de verschillende fasen tussen veld en bord. Het landbouwareaal en de geproduceerde hoeveelheid voedsel zijn in theorie voldoende om onze hele planeet te voeden. De uitdaging is om voeding duurzaam te produceren, te distribueren en te consumeren.

In een duurzaam landbouwsysteem wordt bij de productie van voedsel, textiel en andere landbouwproducten rekening gehouden met mens, milieu, dierenwelzijn en afvalvermindering. Wat kunnen we zelf doen om zo’n systeem mogelijk te maken? Het antwoord op deze vraag luidt: de focus leggen op dingen die je kan ondernemen tegen voedselverspilling!

Een watervaleffect op het milieu
De impact van voedselverspilling op het milieu is zichtbaar op elk niveau. Achteraan in de keten verspillen gezinnen energie bij het transporteren, bewaren of klaarmaken van voedsel, maar ook bij de verwerking van voedselafval. Vooraan in de keten worden water, grond (30% van de wereldwijde landbouwgrond) en energie verspild, en vergroot de vervuiling door meststoffen en insecticiden. Het aanpakken van verspilling is dus geen randfenomeen, vooral ook omdat het neerkomt op een financiële verspilling voor de consument.

Een klein gebaar…
In geïndustrialiseerde landen is verspilling belangrijker aan het einde van de keten, op het niveau van de handelaar en de consument. Daar is de CO2-impact het grootst. Als individu kunnen we zelf stappen ondernemen, zoals een inventaris maken van het beschikbare voedsel in huis, menu’s opstellen die hier rekening mee houden, zich houden aan het boodschappenlijstje en het slim verwerken van restjes. Om je een idee te geven: berekend werd dat in Brussel alleen al de aldus vermeden voedselverspilling gedurende een jaar drie maaltijden per dag zou opleveren voor 30.000 mensen.

… met grote impact
Beleggen in maatschappelijk verantwoorde fondsen (Socially Responsible Investment of SRI) is een hefboom om actie te ondernemen op het niveau van het globale voedselsysteem. Zo kun je ervoor kiezen om te investeren in bedrijven die oplossingen bieden om voedselverspilling tegen te gaan, maar ook om transport, verpakking of irrigatie te optimaliseren. Bij Triodos Bank gaan ze nog verder. Hun SRI-fondsen ondersteunen ook bedrijven en landbouwers die de uitstoot van broeikasgassen verminderen, de bodem herstellen, de grondkwaliteit verbeteren, ontbossing voorkomen en de biodiversiteit beschermen. Om een geïntegreerde aanpak te realiseren, richten deze fondsen zich op een veelvoud van thema’s, gaande van de circulaire economie, onderwijs en gezondheid over hernieuwbare bronnen, over duurzame innovatie, sociale inclusie en autonomie tot mobiliteit en duurzame infrastructuur. Op al deze gebieden past Triodos Bank strikte uitsluitingscriteria toe en worden bedrijven en organisaties geselecteerd die veel verder gaan dan de traditionele sociale, milieu-, en beleidsnormen.

Duurzaam beleggen? Met Triodos Bank gaat u verder. Ontdek hoe

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel