Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Bondscoach Martinez looft gestopte Fellaini: "Marouane vormt inspiratiebron voor jongeren”

Fellaini tijdens het jongste WK Voetbal.Beeld AP

Marouane Fellaini maakte donderdagavond bekend een punt te zetten achter zijn interlandcarrière. Roberto Martinez verliest zo een van zijn breekijzers in de kwalificatiecampagne richting het EK van 2020. “De manier waarop Marouane zich altijd inzette op het veld zal veel spelers van onze jongere generaties inspireren”, looft de bondscoach de 31-jarige middenvelder.

Martinez had Fellaini sinds het najaar van 2016 onder zijn hoede, toen de Spanjaard overnam van Marc Wilmots. De Belgische motor draaide onder de nieuwe bondscoach op volle toeren en de Duivels haalden vorige zomer op het WK in Rusland een historische bronzen medaille. Fellaini was bij Martinez niet altijd titularis, maar bleef wel een belangrijke rol vervullen. In de achtste finales op het WK was hij nog van goudwaarde, toen hij tegen Japan de 2-2 gelijkmaker binnenkopte. België won nadien met 3-2.

“We moeten nu terugdenken aan enkele van de beste momenten die Marouane ons geschonken heeft”, reageert Martinez. “De manier waarop Marouane zich altijd inzette op het veld, moet voor onze jongere generaties een inspiratiebron vormen. Zo moet je de Rode Duivels vertegenwoordigen.”

Ook enkele Duivels reageerden al op het afscheid van hun teammaat. “Ik zal je altijd dankbaar zijn om me te redden tegen Algerije en Japan op het WK”, schrijft Jan Vertonghen, die in beide partijen in de fout ging waarna België alsnog won na een goal van Fellaini. “We zullen je missen grote kerel. Proficiat met je grootse internationale loopbaan.” Michy Batshuayi koos voor een foto waarin beide spelers mekaar omhelzen. “We zullen je missen”, klinkt het ook bij de aanvaller.

De 31-jarige middenvelder maakte het einde van zijn internationale carrière gisteren bekend op sociale media. “Het moment is gekomen om te stoppen, en de volgende generatie Belgische spelers toe te laten om deze zeer succesvolle periode in het Belgisch voetbal verder te zetten”, schreef hij.

‘Big Fella’ startte zijn loopbaan als Rode Duivel 12 jaar geleden in een wedstrijd tegen Tsjechië, onder toenmalig bondscoach René Vandereycken. 87 wedstrijden en 18 doelpunten later houdt zijn avontuur bij de nationale ploeg op. Hij maakte in die periode twee WK’s en een een EK mee.

Fellaini is sinds kort aan de slag bij de Chinese ploeg Shandong Luneng. Daarvoor verdedigde hij de kleuren van Manchester United, Everton en Standard Luik.

Een foto die is geplaatst door null (@fellaini) op