Over de plicht om de waarheid te spreken en waarom N-VA-burgemeesters zelfvertrouwen krijgen

Plotseling kwam boven water wat we kennelijk niet mochten weten. Dit zijn tien van de interessantste artikels van de voorbije week.

Karel Verhoeven

1.

Eerst de waarheid. Het nieuwe conservatisme dat vijftig jaar na mei 68 opgang wil maken, beweert dat het postmodernisme ‘de waarheid’ en zo de verlichting om zeep hielp. Het liet ons verlamd achter als relativisten. Met dank aan links. Maarten Boudry en Steije Hofhuis schreven dat deze week nog eens op de opiniepagina’s. Hun artikel riep veel boze reacties op omdat het van slechte wil is en er zo’n karikatuur van maakt. Wie wil meepraten over waarheid en relativisme moet dit opiniestuk van Rob Devos lezen.

2.

‘De taak om waarheid te spreken is een plicht waar geen enkele macht aan kan voorbijgaan.’ Zegt Michel Foucault, een postmodernist. Aan de top van het Belgische leger hebben ze zich niet gehouden aan die plicht. In het dossier van de F-16’s, dinsdag uitgebracht door De Standaard, wijst alles op manipulatie van informatie. Wat wist de minister? Met dit artikel heeft u het hele dossier mee.

3.

Karen Northshield is het enige slachtoffer van de aanslagen van 22 maart dat nog in het ziekenhuis ligt. Mark Eeckhaut en Veerle Beel gingen haar vorig jaar interviewen. Ze deden dat deze week opnieuw. ‘Er is niks veranderd’, zegt Karen. ‘Mijn werkelijkheid is hier en nu, op dit bed.’ Lieven Bulckens filmde het gesprek. Zoveel lijden is nauwelijks te dragen.

4.

‘We noemen ons graag een economische draaischijf in Europa, maar van onze twee grote buurlanden, Frankrijk en Duitsland, kennen we de taal en de cultuur niet meer.’ Moeten we Macron dan niet helpen om van het Frans de tweede taal ter wereld te maken?

5.

Deze week verscheen de stadsmonitor, een uitgebreide peiling naar het vertrouwen van de burger. Als die een goede glazen bol is, zitten de N-VA-burgemeesters gebeiteld en moeten de socialistische zich zorgen maken.

6.

Het kalifaat is geïmplodeerd, er vertrekken geen Syriëstrijders meer vanuit België en zij die terugkeren, vliegen achter de tralies. En toch kunnen we niet back to normal, vinden drie gerenommeerde deradicaliseringsexperts. Integendeel, de frustraties die IS in België hebben gevoed, zijn nog even hoog.

7.

‘Allochtonenpartij’ Denk scoorde opvallend goed in de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen. Op nationaal niveau vergroot de partij de polarisering. De achterban is boos op de gevestigde orde. Kan Denk ook emanciperen?

8.

De onthullingen over de datalekken bij Cambridge Analytica zadelt Facebook op met een existentiële crisis. Kan het sociale netwerk onze data wel voldoende beveiligen?

9.

De lente is begonnen, en straks kan het tuinieren weer beginnen. Wie dat in groep doet, beleeft er kennelijk veel meer plezier aan. Maar is dat nu echt zo’n idylle?

10.

Staat minister Steven Vandeput nu in zijn hemd of staat hij al met de billen bloot? Bart Dobbelaere las de kranten, luisterde naar de radio en probeert er niet te veel bij te lachen.