© ATV

Jonge wolf gesignaleerd aan café De Oude Jager: “Zwervend dier kan 80 kilometer per nacht afleggen”

Mol, Balen -

In de regio van Mol zijn donderdag verschillende bevestigde waarnemingen gebeurd van een wolf. Dat zegt de vzw Welkom Wolf. Het gaat om een jonge wolf, klinkt het, die wellicht nog op zoek is naar een vast territorium en mogelijk gewoon verder zal trekken.

Stef Geeraerts
Bron: BELGA

De wolf werd voor het eerst gespot rond het middaguur in de bossen nabij het kruispunt van de Greesstraat en de Belsebaan in Mol. Een uur later stak het dier de Molse Zuiderring over van zuid naar noord, richting de Molse Netevallei. Een automobilist kon hem fotograferen. De wolf werd daarna urenlang niet meer gezien, maar dat is volgens Welkom Wolf niet vreemd. “Het liet zich voorspellen dat deze zwervende wolf zou onderduiken in een rustig stukje natuur en zou wachten op de duisternis om zijn zwerftocht verder te zetten”, klinkt het.

Zwervende wolf

Na het vallen van de duisternis dook de wolf nog een laatste keer op aan de overkant van de Molse Netevallei in Mol-Ezaart. Om 22u werd het dier door een alerte chauffeur gefilmd op de straat Hoogeind, achter het café De Oude Jager. Waar het dier ‘s nachts naartoe trok, is niet duidelijk. “Een zwervende wolf kan in één nacht tot 80 kilometer afleggen”, zegt Welkom Wolf.

“We vermoeden dat het dier overdag in Balen is opgeschrikt door een wandelaar”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf. “Wolven trekken vooral ‘s nachts rond omdat het voor hen dan veiliger is. Wolven zijn best voorspelbare dieren omdat ze liever niet gezien worden door mensen en pas tevoorschijn komen als het weer donker wordt.”

Welkom Wolf benadrukt dat een wolf ongevaarlijk is voor mensen en hen zelfs mijdt. “Gevestigde wolven leven hoofdzakelijk van wild, maar zwervende wolven trekken veelal door gebieden die ze helemaal niet kennen en waar wild dus lastiger te vinden is”, klinkt het. “Daarom vergrijpen ze zich ook vaker aan onbeschermd kleinvee dat ze op hun pad tegenkomen.”

Limburgse roedel

Het dier zou een jong van de Limburgse roedel kunnen zijn, maar ook van (veel) verder kunnen komen. Zijn huidige zwerftocht hoeft ook helemaal niet in ons land te eindigen. “De wolf is met zekerheid een jong dier, op zoek naar een eigen leefgebied en op termijn ook naar een partner waarmee hij of zij een eigen roedel kan stichten”, legt Loos uit. De streek rond Mol voldoet meer dan waarschijnlijk niet.

www.welkomwolf.be

© Welkom Wolf

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV