© Kioni Papadopoulos

Enige kartellijst Groen-sp.a in Antwerpen wil bestuur in district in handen nemen

Het kartel Groen-sp.a heeft de ambitie om de leiding te nemen in het Berchemse districtsbestuur. Beide partijen hebben nu een gezamenlijk programma klaar met het voorstel van een Berchemse munt om de lokale ondernemers te steunen.

SVW

Freya Piryns (Groen) is lijsttrekster van de Berchemse kartellijst en kandidaat districtsburgemeester. Het is het enige district waar de samenwerking tussen Groen en sp.a stand houdt. De ambities liggen hoog.

© Kioni Papadopoulos

“We waren met de verkiezingen voor de districtsraad in 2012 al de grootste, maar onze toenmalige coalitiepartners CD&V en Open VLD kozen toen voor een coalitie met N-VA”, zegt Piryns. “Met onze lijst willen nu nog verder groeien, dan kunnen we het districtsbestuur in handen nemen.”

Groen Antwerpen had eerder al het idee gelanceerd om mensen te vergoeden voor het ingeleverde afval, wat volgens de partij grondstof is. De vergoeding zou gebeuren via een voucher of een complementaire munt. In dit voorstel zouden de mensen dan inkopen kunnen doen in kringloop- of tweedehandswinkels.

Berchemse munt

“Wij zouden het in Berchem zelf nog ruimer trekken”, zegt Piryns. “In het district zie je veel creatieve ondernemingen en winkels. Om deze lokale ondernemers te steunen, zouden bewoners deze Berchemse munt kunnen gebruiken om ook daar inkopen te doen.”

Groen-sp.a wil van Berchem het voetgangers- en fietsvriendelijkste district maken. “Dit districtsbestuur wil nu een fietspad aanleggen op de middenberm van de Fruithoflaan”, zegt Erkan Öztürk (sp.a), de nummer twee op de lijst. “Dit gaat niet alleen ten koste van het groen daar. Door het fietspad op de middenberm te leggen, bedien je alleen de fietsers die doorsteken van de Grotesteenweg naar de fietsostrade aan de Roderveldlaan. Je negeert zo de bewoners die met de fiets gaan winkelen en dus ook de winkeliers. Wij willen een fietspad naast de trottoirs.”

De zones 30 in het district moeten worden afgedwongen door ingrepen in de infrastructuur en dus niet alleen met signalisatie. Bovendien pleit het kartel voor meer fiets- en schoolstraten.

Groen-sp.a benadrukt dat inspraak van bewoners de basis moet vormen van het beleid in Berchem, zoals een burgerbegroting als in het district Antwerpen.

“We willen samen met de bewoners het district vorm geven”, zegt Öztürk. “We grijpen terug naar het Berchems model waarbij bewoners, het district en Samenlevingsopbouw samen zitten.”

© Kioni Papadopoulos

Versterken

Een districtsschepen van Samenleven moeten zorgen voor de samenhang tussen de diverse bevolking, zowel naar leeftijd, sociale positie als afkomst. “Ondanks die diversiteit zie ik dat de mensen in Berchem elkaar kennen”, zegt Omar Ba, onafhankelijke kandidaat op 24. “Dat moeten we niet alleen koesteren, maar ook versterken. Elke burger moet het gevoel hebben van mee te werken aan het vorm geven van het district.”

Op de kartellijst staan vijf onafhankelijken met onder meer Arnold Peeters op 3 en Jinnih Beels op 23. De voormalige districtsburgemeester Peter Raats (sp.a) duwt de kartellijst.

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER