© FOTO21

Pas uit de buik en meteen een flitsende start: fotosessies met pasgeborenen steeds populairder

In de zalen van San Marco Village in Schelle vindt zondag The Newborn Event plaats. Het is het eerste Belgische event voor newbornfotografen, die gespecialiseerd zijn in het fotograferen van pasgeboren baby’s. Meer en meer fotografen voelen zich de laatste jaren geroepen om zich op het genre te storten. En nu komen ze samen om van mekaar te leren. Want zo’n pasgeboren baby vereeuwigen, daar komt wat bij kijken.

Bert Provoost

“We verwachten 175 Nederlandse en Belgische newbornfotografen die verschillende masterclasses en workshops kunnen volgen, gegeven door internationale topfotografen uit onze industrie”, zegt organisatrice Kim Marivoet uit Niel, die zelf ook newbornfotografe is onder de naam Foto21. “Zo komen in onze sector bekende namen als Russ Jackson, Michael Stief en Magdalena Berny langs. Verder is er ook een shoppinggedeelte waar twintig gespecialiseerde zaken hun materiaal komen voorstellen.”

© RR

De interesse is groot en dat is geen toeval. “Er zijn de laatste jaren heel wat newbornfotografen bijgekomen. Ouders willen graag perfecte foto’s van hun baby. Logisch, voor je het weet zijn ze groter en is je kans voorgoed voorbij. Deze specialisatie is nog vrij nieuw in België en het is geen beschermd beroep, wat wil zeggen dat iedereen met een camera newbornsessies kan aanbieden. De kwaliteit gaat er dus helaas niet altijd op vooruit. Niet iedereen heeft de juiste training gehad om verantwoord aan de slag te gaan. Ik wil niemand met de vinger wijzen, ik ben tenslotte ook ooit ergens moeten starten. Maar een specifieke opleiding is volgens mij écht nodig. Zondag willen we heel wat tips geven om ons werk nog beter te maken.”

Als je een shoot met een pasgeboren baby hebt, doe je namelijk niet eender wat. “Zowel de baby als de ouders moeten zich op hun gemak voelen voor een geslaagde sessie”, overloopt Kim. “Zo is het aan te raden als beginnend fotograaf om niet meteen de meest complexe poses te proberen. Je experimenteert niet met baby’s, je moet weten wat je doet en wat verantwoord is. Klanten mogen dus gerust polsen naar de ervaring van de fotograaf. Je kan ook vragen of de fotograaf een vorm van verzekering heeft, op die manier kan je vaak al het onderscheid maken tussen een hobbyfotograaf en een professional.”

Kattenbakken

“Ook op het vlak van hygiëne mag je best streng zijn. Er zijn veel newbornfotografen die een prachtige studio hebben, maar er zijn ook verhalen van sessies die doorgaan in een garage tussen de kattenbakken. Dat is echt niet oké. De accessoires moeten ook grondig gereinigd worden. En de fotograaf zou ook zeker één keer zijn handen moeten wassen of ontsmetten bij de start van de sessie.”

(Lees verder onder de foto.)

© FOTO21

Op sommige kraamafdelingen bieden fotografen hun diensten aan om kiekjes te maken van pasgeborenen. “Al is dat niet helemaal hetzelfde als wat wij doen. In het ziekenhuis gebeurt het zonder of met een minimum aan accessoires. Bij een echte newbornshoot zorgen die accessoires net voor dat extraatje. De foto’s worden ook het best gemaakt tussen de vijfde en de vijftiende dag. Baby’tjes die pas geboren zijn, zien er meestal nog niet op hun mooist uit.”

Boven De Wolken

Aan het evenement zijn ook The Chromaluxe Newborn Photography Awards verbonden, een fotowedstrijd die gejureerd wordt door de topfotografen. “Een deel van de opbrengst wordt geschonken aan Boven De Wolken vzw. Die vzw ligt me nauw aan het hart en ik wilde hen op deze manier graag steunen. Ze zetten zich belangeloos in om ouders van stil geboren baby’s een mooie herinnering te geven”, zegt ze.

Marivoet denkt ook luidop aan een mogelijke volgende stap. “Voorlopig bestaat er nog geen overkoepelende organisatie voor Belgische newbornfotografen. “Daar is volgens mij wel nood aan, ik wil kijken of er interesse is.”

© FOTO21