© BELGA

Fraudejager Peter Van Calster mag weer aan de slag

Peter Van Calster, de omstreden Antwerpse procureur die in het verleden meerdere grote dossiers van fraude met diamanten behandelde, mag weer aan het werk. De tuchtrechtbank heeft zijn ontslag in beroep ongedaan gemaakt. Dat bevestigt zijn advocaat Johan Vangenechten aan onze redactie.

me, vdaa

Van Calsters straf is omgevormd tot een schorsing van een jaar, wat er in de praktijk op neerkomt dat hij weer aan de slag mag. Hij zit immers al 17 maanden geschorst thuis. Van Calster werd vorig jaar in februari in eerste aanleg door de tuchtrechtbank ontslagen wegens ‘deloyaal’ gedrag. Hij lag al vele jaren overhoop met zijn oversten in Antwerpen en een reeks collega’s, in de zogenaamde ‘diamantoorlog’.

De druppel die de emmer deed overlopen, was het - echte of ingebeelde - afluisterschandaal waarvan Van Calster naar eigen zeggen het slachtoffer werd. Hij meende dat hij afgeluisterd werd op bevel van het parket-generaal. Toen een officieel onderzoek niets opleverde, trok Van Calster zelf op privé-onderzoek uit. Hij vroeg gegevens op bij Proximus en Telenet, zonder resultaat.

Het parket was van oordeel dat Van Calster zijn functie als magistraat daarmee had misbruikt. Hij werd geschorst en dus ook ontslagen. Het hof van beroep acht nu de feiten bewezen, maar brengt de sanctie terug naar een schorsing van één jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER