Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere op het partijcongres in maart
NICOLAS MAETERLINCK

Vooruit wil investeringen in onderwijs en zorg betalen met spitsheffing en gokbelasting

Vooruit wil dat de komende Vlaamse regering fors investeert in onderwijs, kinderopvang en zorg. Inkomsten om die investeringen te betalen, moeten komen van een spitsheffing, een gokbelasting en een hervorming van de erfbelasting.

De volgende regering moet meer dan één miljard euro investeren in het onderwijs, vinden de socialisten. "Ons breekpunt is een gratis gezonde schoolmaaltijd voor elk kind", zegt voorzitter Melissa Depraetere.

"En dat is meteen ook ons enige breekpunt voor de volgende Vlaamse regering. We hopen een mandaat van de kiezer te krijgen dat groot genoeg is om zo veel mogelijk van onze andere voorstellen te kunnen inlossen. Maar we doen liever méér dan we beloven."

Om te zorgen dat elke school gezonde maaltijden kan aanbieden, is 260 miljoen euro nodig. Daarnaast wil de partij onder meer een maximumfactuur invoeren in het secundair onderwijs, naar analogie met die in het basisonderwijs. Samen met een veralgemening van de 'brede scholen' kost dat 244 miljoen euro.

Investeren in kinderopvang en wonen

Voor de kinderopvang wil de partij 656 miljoen euro uittrekken, onder meer voor een inkomensgerelateerde plaats voor elk kind en 130 gratis dagen. Het aantal kinderen per begeleider gaat in de plannen stapsgewijs omlaag. In ruil wordt wel de belastingaftrek voor de kinderopvang afgeschaft.

Wat wonen betreft, gaat de belasting op de aankoop van een eerste woning omlaag (509 miljoen euro) en komen er extra sociale woningen (200 miljoen euro).

Hoe wil Vooruit dat betalen?

De partij maakt ook duidelijk hoe ze al die Vlaamse maatregelen wil financieren. Een hervorming van de erf- en schenkbelasting moet 724 miljoen euro opbrengen. Nu kan je nog belastingvrij schenken tot 3 jaar voor het overlijden. Die periode moet omhoog naar 10 jaar, zodat er meer schenkingen worden aangegeven voor belasting.

Daarnaast wil Vooruit de inzet op gokspelen belasten. Dat moet liefst 1.142 miljoen euro opbrengen. Op de weg komt er een spitsheffing voor wagens (515 miljoen euro) en een kilometerheffing voor lichte vrachtwagens (242 miljoen euro).

Meest gelezen