© HBvL

Maaseikse Angelina (37) vanuit Sri Lanka: “Overal zie je militairen met het wapen in aanslag”

De Maaseikse Angelina Zelissen woont als reisorganisator in Colombo. Op het ogenblik van de aanslagen maakte ze een rondreis en bevond ze zich op enkele honderden kilometer van de hoofdstad. Vanavond keert ze, met een bang hart, terug naar huis.

Gunter Willekens

LEES OOK. Honderden doden en gewonden na explosies in kerken en hotels in Sri Lanka

OVERZICHT. Dit weten we al over het bloedbad na de aanslagen in Sri Lanka

Angelina kent de drie hotels in Colombo, waar de terroristen zondag toesloegen, op haar duimpje. “Vorige week heb ik nog in Kingsbury overnacht”, zegt ze. “Het zijn stuk voor stuk fantastische hotels. Zondag werden er grote paasbrunches georganiseerd. Er waren dus heel veel gasten om de feestdag te vieren.”

“De terreur heeft het hele eiland in zijn greep. De sociale media maken het angstgevoel alleen maar groter. Via Facebook en WhattsApp werden allemaal alarmerende berichten verstuurd. ”

Maandag probeerden de bewoners de draad terug op te nemen. Maar terwijl het land zondag in shock verkeerde, heeft nu de angst de bovenhand genomen. “Overal zie je nu militairen”, zegt Angelina. “De security is overal merkbaar opgevoerd.”

“We zitten aan de oostkust, aan de andere kant van het eiland”, vertelt Lien Wysmans uit Alken, die in Arugam Bay een hostelletje uitbaat. “We wonen op drie uur rijden van Batticaloa, waar de Zionskerk is aangevallen. Gisteren ging het leven hier zijn gewone gangetje. Maar vandaag is het anders. Het blijkt dat een paar bewoners van het stadje hier zijn omgekomen bij de aanslag in de kerk. Ze worden vandaag begraven.”

“Iedereen is voorzichtig. Alles is open, maar toch niet helemaal. De deuren worden dichtgehouden. Men is bang dat er toch iemand met zo’n bom zou binnenlopen, blijkbaar. Er wordt ook weer veel nieuws verspreid via sociale, waarvan niemand of ze nu kloppen of niet.”

Uitgaansverbod

Vanavond geldt opnieuw een uitgaansverbod vanaf 20 uur. De avondklok die in de nacht van zondag op maandag was ingesteld, werd blijkbaar niet erg nauwgezet nageleefd. “Wij hebben er weinig van gemerkt”, zegt Wendy Laisnez, uitbaatster van een guesthouse in tempelstad Kandy. “Dat is op zowat honderd kilometer van de luchthaven van Colombo. Mijn man heeft gisteren na 18u nog enkele gasten naar de luchthaven gebracht. Hij heeft geen enkele agent of militair gezien.”

De 36-jarige uit Boom erkent dat er vaak spanningen zijn tussen religieuze groepen in Sri Lanka. “Vorig jaar waren er in Kandy nog zware rellen tussen moslims en boeddhisten. Daarbij werden woningen, winkels en moskeeën vernield”, zegt Wendy.

Waarom de terroristen het nu blijkbaar hebben gemunt op de christenen, net als de moslims een kleine minderheid op het eiland, is nog steeds de vraag. “Iedereen reageert vol ongeloof. Het hele verhaal klopt niet”, zegt Angelina.

“Ik weet niet wat ik moet denken”, stelt Lien Wysmans. “Maar iedereen is heel erg bezorgd. Waar gaat dit eindigen? Gaan de gewone moslims het nu weer moeten bekopen? En wat met het komende toeristisch seizoen? Gaan er nu nog veel toeristen komen?”