Anouck Luyten met haar Gouden Leeuw. © vrt

Anouck uit Berlaar wint ‘Voor De Leeuwen’: “Ik ben geen grappige vrouw”

Lonkt voor Anouck Luyten een grote toekomst? Gisteren won de in Antwerpen wonende Berlaarse Voor De Leeuwen, waarin nieuw komisch talent werd gezocht. “Ik heb geen makkelijke stiel gekozen, maar dit is alvast een mooie erkenning.”

tove

De voorbije weken gaven acht jonge talenten het beste van zichzelf in het programma van Bart Peeters. Elke aflevering werden sketches en nummers gebracht rond centrale gasten als Urbanus, Adriaan Van den Hoof en Bart De Pauw. Zij beslisten dat Anouck Luyten (26) zich de beste mag noemen en de gegeerde Gouden Leeuw wint.

“Ik was compleet verrast”, zegt Anouck. “Ik had weliswaar een Zilveren Leeuw gewonnen in de aflevering met Tine Embrechts, maar ik vond dat ik op andere momenten niet zo opvallend ben geweest. Misschien komt het door de sketch voor Bart De Pauw, waarin ik de ‘Vrouw Van Melle’ speelde. Toen kon ik wat meer van mezelf laten zien. Ik vind niet dat ik een grappige vrouw ben. Ik kan niet ad rem moppen tappen. Als Bart Peeters vragen aan me stelde waar ik iets grappig op kon antwoorden, wist ik vaak niet wat ik moest zeggen. Achteraf dacht ik dedju, dat had ik moeten zeggen!”

Nog niks concreets

Eén zegt dat we van de kandidaten van Voor De Leeuwen nog gaan horen. “Ik heb na mijn overwinning de koe bij de hoorns gevat, maar er zijn nog geen concrete dingen”, zegt Anouck. “Nochtans wil ik zowel acteren, zingen … op televisie of op de planken. Ik ben multi-inzetbaar. Ik ben absoluut niet vies van comedy, maar ik wil absoluut ook eens mijn tanden zetten in een grote dramatische rol. Ik denk dat de voorbije jaren al bewezen is in Vlaanderen dat zoiets perfect kan. Kijk naar Veerle Baetens, die het lelijke eendje Sara speelde maar evenzeer schitterde in The Broken Circle Breakdown. Barbara Sarafian en Nathalie Meskens switchen ook zonder problemen tussen humor en drama.”

Stiel

Luyten komt uit een creatief nest. Haar broer Laurens presenteert op MNM. “Ik zat ook bij de lokale toneelvereniging. En net als mijn broer en zus ging ik naar de kunsthumaniora.”

Voor jong acteertalent is het niet altijd evident om snel aan werk te raken en een plekje te veroveren. “Klopt. Ik heb niet voor een makkelijke stiel gekozen”, zegt Anouck. “Zeker als beginneling is het vaak doorbijten. Het ene moment wil het maar niet lukken en vraag je je af wat je verkeerd doet en het andere moment is de trein weer voor enkele maanden vertrokken. Waarom ik verder doe? De erkenning die je krijgt van het publiek geeft me energie om door te zetten. Iedereen heeft bevestiging nodig dat-ie goed bezig is. Ik doe dit niet om de bekendheid. Bevestiging is leuk, maar ik hou van de anonimiteit.”

Als vaste basis blijft Luyten lesgeven op enkele academies en ze werkt ook aan een nieuwe kindervoorstelling. “En in november beginnen de opnames van het 24ste seizoen van De Kotmadam. Sinds 2013 speel ik in die reeks studente Ines. Supergezellig met zo’n heel kleine ploeg en nog ouderwets met een repetitieperiode. Daar kijk ik naar uit.”