Laura Trappeniers dood, Marc Olbrechts nog vermist: dit is (het weinige) dat we officieel weten over mysterie in Tenerife 

Laura Trappeniers is dood. Dat weten we zeker. Maar daar stopt het voorlopig eigenlijk bij. De moord- en verdwijningszaak van haar en haar man Marc Olbrechts op Tenerife is gehuld in een waas van mysterie. We zetten op een rij wat we officieel al weten en - vooral - welke vragen er nog open blijven. 

In België houdt iedereen de lippen voorlopig stijf op elkaar, als het over de zaak Laura Trappeniers en Marc Olbrechts gaat. "Aangezien het om een individueel dossier gaat, geeft de FOD Buitenlandse Zaken verder geen commentaar", klinkt het bij de overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Mét een doorverwijzing naar de Spaanse Guardia Civil. 

Ook daar: als onze redactie iemand aan de lijn krijgt, klinkt het al snel dat "het onderzoek geheim is". De Guardia Civil heeft sinds hun verdwijning op 24 april geen enkele keer gecommuniceerd. Geen persbericht, geen persconferentie. 

Afgelopen weekend kwam dan het bericht dat het federaal parket in ons land het dossier mee in handen neemt - eerder zat het bij het parket van Halle-Vilvoorde. De bedoeling? Het onderzoek beter volgen en ondersteunen.

Met die stap kunnen bijvoorbeeld - als dat nodig blijkt - bepaalde onderzoeksdaden in ons land gevoerd worden, kunnen eventueel Belgische speurders naar Tenerife afreizen en hebben nabestaanden hier een duidelijk aanspreekpunt. Maar volgens de laatste informatie die we hebben, is er nog niet echt contact geweest met de Spaanse collega's en is het dus onduidelijk welke rol ons land kan of zal spelen. 

Wat is er gebeurd?

Terug naar het begin: op 24 april wordt dus een opsporingsbericht verspreid voor Laura Gaston T. (66) en Marc Francis O. (71) - Laura Trappeniers en Marc Olbrechts. Het koppel woont al jaar en dag in Callao Salvaje, een kustplaatsje in het zuidwesten van Tenerife, vlak bij Adeje. Twee dagen eerder, op 22 april, zijn ze voor het laatst gezien. Sindsdien: niks meer. Ook hun auto, een blauwe Opel Mokka met een Spaanse nummerplaat, is onvindbaar. 

Tot enkele dagen geleden. Op 1 mei meldt het opsporingsbericht van Trappeniers plots "localizada". Gevonden. 

Dood of levend, dat is in eerste instantie niet duidelijk. Pas een dag later wordt bevestigd door Buitenlandse Zaken dat het lichaam van de vrouw in zee teruggevonden werd, vlak bij het plaatsje Arico, op ongeveer 50 kilometer van hun woonplaats. 

Volgens verschillende Spaanse media werd het lichaam van de vrouw verminkt aangetroffen, zonder benen, zonder hand en met een plastic zak over het hoofd. Officiële bevestiging daarover is er tot nu toe niet, de autoriteiten bevestigen zelfs niet dat ze vermoord is - al lijkt daar weinig twijfel over te bestaan. Er loopt alleszins een gerechtelijk onderzoek om te achterhalen wat er met de vrouw gebeurd is. 

Dat is dan ook de eerste grote vraag: wat is Laura Trappeniers overkomen? Hoe werd het lichaam zo toegetakeld (want dat kan ook nog altijd door bijvoorbeeld de schroef van een schip zijn)? En wie zit er mogelijk achter? Meer dan twee weken na haar verdwijning moeten we u het antwoord op die vragen voorlopig schuldig blijven. 

Een lokale journalist die we contacteerden, laat intussen ook weten dat de zaak in Tenerife zelf geen heel groot nieuws is. Hij hoorde via bronnen binnen de Guardia Civil dat een van de onderzochte pistes "gendergeweld" zou zijn. Wat dat dan betekent, is niet duidelijk. 

Dan is er nog een andere prangende vraag die beantwoord moet worden: wat is er met Marc Olbrechts gebeurd? Was hem eenzelfde lot als Laura beschoren? Of zit er meer achter? Op dit moment is en blijft het gissen. Tot vandaag blijft zijn opsporingsbericht openstaan op de site van CNDES - Centro Nacional De Desaparecidos, wat betekent dat hij niet teruggevonden is. 

Ook wat met de auto gebeurd is, blijft voorlopig onduidelijk. Volgens Spaanse media zouden vrienden hem teruggevonden hebben, maar opnieuw: geen enkele officiële instantie wil daar momenteel iets over kwijt. 

Bij vrienden van het koppel op Tenerife die we contacteren klinkt het eveneens unisono: "We krijgen geen nieuws". 

Dus kunnen we meer dan twee weken na hun verdwijning niet anders dan concluderen dat het voorlopig vooral een mysterie blijft. 

Meest gelezen