Steve Albini speelde met zijn band Shellac vorige zomer nog op het Spaanse festival Primavera
Foto: Getty Images

Amerikaans muzikant en producer Steve Albini (61) overleden, het brein achter legendarische rockplaten uit de jaren 90

In de VS is de Amerikaanse muzikant en producer Steve Albini overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Dat bevestigen medewerkers van zijn opnamestudio aan het online muziektijdschrift Pitchfork. Albini heeft als producer mee het geluid bepaald van enkele van de belangrijkste en meest invloedrijke rockalbums uit de jaren 90.

Steve Albini (61) is bekend geworden als frontman van rockband Big Black in de jaren 80. Als producer heeft hij meegewerkt aan verschillende legendarische rockalbums in de jaren 80 en 90, van Nirvana ('In Utero'), PJ Harvey ('Rid of me'), en Pixies ('Surfer Rosa').

Zelf omschreef Albini zijn rol achter de schermen eerder als 'ingenieur' dan als producer. Albini is altijd bijzonder kritisch geweest over de gang van zaken in de muziekindustrie. Hij is de eigenaar van twee eigen studio's in Chicago en heeft een kleinschalige 'do it yourself'-aanpak altijd aangemoedigd bij artiesten. In zijn vrije tijd was hij een begenadigd pokeraar.

Verschillende Belgische artiesten hebben in de loop van hun carrière een beroep gedaan op Albini. Onder meer rockgroepen Dead Man Ray en Raketkanon en Mauro Pawlowski hebben met hem samengewerkt. Volgens Albini zelf hebben 'duizenden' bands in de loop der jaren een beroep op hem gedaan als producer, vooral artiesten in de alternatieve en meer experimentele rockscene. Het rauwe rockgeluid zo goed mogelijk capteren op plaat, dat was zijn handelsmerk.

Sinds begin jaren 90 speelde Albini als frontman bij de groep Shellac. Met die band heeft hij recent een nieuw album opgenomen. De release stond gepland voor volgende week. Of het dan effectief uitkomt, is nog niet duidelijk.

Meest gelezen