© JVdP

Studentenkroeg Den Buvee houdt het voor bekeken: “We kunnen niet langer opboksen tegen de grote cafés”

“Ik kan ervan overleven, maar ik wil wel iets meer overhouden aan iets waar ik zo hard voor werk”, zegt Joeri De Wit van studentencafé Den Buvee. Na dertien jaar als uitbater zet hij een punt achter zijn kroeg op de Ossenmarkt. Nachtwinkels op elke hoek en grote cafés met sponsors maken het volgens hem voor een klein café onmogelijk om te overleven.

andreas rotty

“De studenten komen minder op café en drinken minder als ze er dan toch zijn”, zegt uitbater Joeri De Wit (37). “Want ze gaan ‘voordrinken’ op kot.” Dat wil zeggen dat ze uit budgettaire overweging goedkoper bier uit de supermarkt of nachtwinkel drinken. Het klinkt u vast al bekend in de oren. Den Doedelzak, Den Uil, Hill Diar en de Vettige Swa... Het is een greep uit de studentencafés die de boeken reeds toe moesten doen.

Joeri is bezig aan de laatste dagen in zijn café. Omdat hij na dertien jaar wel eens iets anders wilde, maar evengoed omdat hij er niet genoeg aan overhield. “Als je er zo veel tijd insteekt, staat er niet genoeg tegenover. Ik kan ervan leven, maar er moet iets overblijven. Ik heb een eenmanszaak en ik doe praktisch alles zelf, zo zijn er niet veel in de buurt hier.”

“Er zijn nachtwinkels op elke hoek van de straat en die doen natuurlijk gouden zaken”, zegt hij. “En ik heb maar een kleine kroeg, dat is niets vergeleken met de grote commerciële cafés in de buurt. Die trekken sponsors aan die ik nooit kan krijgen. Als je Duvels tegen 1 euro kan krijgen in de ene zaak, waarom zou je dan nog elders naartoe gaan? Voor kleine kroegen is er gewoon geen plaats.”

Het café ligt nochtans op de Ossenmarkt, het kloppende hart van de studentenbuurt in Antwerpen. “Den Buvee heeft de naam een rustig café te zijn”, beseft Joeri. “Dat is wel zo, de meesten komen voor een kalme babbel. Maar er kan ook gefeest worden, hoor.”

Klanten uit de Kempen

Den Buvee heeft een specifiek publiek in het Antwerpse studentenleven, ze komen voor het overgrote deel uit een bepaalde regio. “90% van mijn klanten komt uit de Kempen. Een deel daarvan bleef in Antwerpen wonen na hun studies en blijft dus ook naar Den Buvee komen.”

De Antwerpse Kempenaars kunnen deze week voor de laatste keer hun stamcafé nog eens bezoeken, want vrijdag is de laatste dag. “Ik heb de vaste klanten al op voorhand gewaarschuwd dat het de laatste twee weken zijn. Vorige week zat het al bomvol”, vertelt Joeri. “Ik verwacht dat het deze week ook zo zal zijn, zeker vrijdagavond.”

Dat is meteen de allerlaatste avond van Joeri als cafébaas. Hij gaat zich na de verbouwing van zijn appartement en een welverdiende vakantie richten op een nieuwe job. Tenzij de 37-jarige terug in de boeken duikt. “Ik overweeg om opnieuw te gaan studeren. Ik sleutel graag aan oude boten, een opleiding elektromechanica zou dus handig zijn.”

Het café sluit dan wel, er is een grote kans dat het maar tijdelijk is. “Er zijn al afspraken gemaakt met de nieuwe uitbater”, zegt Joeri. Er is wel nog geen contract getekend met de eigenaar van het pand, Brouwerij Haacht.