© Margo Tilborghs

Festival Rock ’n Rex pakt uit met 100% recycleerbare drinkbekertjes

Rock ’n Rex, het Essense rockfestival, pakt uit met een milieuvriendelijke maatregel. De festivalgangers zullen gebruikmaken van volledig afbreekbare drinkbekertjes die later verwerkt worden tot compost.

Margo Tilborghs

Wie een festival organiseert, blijft na afloop zitten met een berg afval. De plastic bekertjes zijn bovendien niet milieuvriendelijk en daar willen organisatoren Bruno De Poorter en Jan Mens iets aan doen. “We zijn op zoek gegaan naar doorzichtige bierbekers die volledig afbreekbaar waren”, zegt De Poorter. “We kwamen terecht bij het Limburgse bedrijf Bionerga, waar de bekers verwerkt worden.”

De bekers zelf zijn vervaardigd uit PLA, het alternatief voor plastic, gemaakt uit aardolie. De bekers zijn volledig afbreekbaar, transparant en glanzend, smaakneutraal en geschikt voor koude dranken. “De voordelen voor Rock ’n Rex? Minder afwas, en het is 100% biologisch en hygiënisch”, zegt Jan Mens. “De bekers kunnen volledig gecomposteerd worden. Voorwaarde is uiteraard dat de bekers perfect gesorteerd moeten worden. We zullen ze verzamelen in biologisch afbreekbare vuilzakken. Ze worden vermalen en gemengd met compost. Door de warmte van de composthoop vergaat de beker. Het resultaat kan perfect gebruikt worden in de tuin.”

De organisatoren willen op hun manier hun steentje bijdragen voor een beter milieu. “We hopen dat de festivalgangers ons hierbij steunen en hun bekers na gebruik zullen deponeren in de daarvoor speciaal gemaakte verzameltubes. Essen brengt graag haar inwoners samen. Wanneer de gemeente dit concept in de toekomst mee oppakt, zorgen we samen voor een klimaatvriendelijke gemeente”, aldus de organisatoren.