© cn

Boom valt op tent van Genkse dansgroep: Maasmechelse vader en zoon gewond bij storm

De storm in de provincies Luik en Namen heeft ook Limburgse slachtoffers gemaakt. Jasper Kurek (12) en diens vader Philip uit Maasmechelen, die met de Poolse dansgroep Wisla uit Genk op kamp waren, kregen in het holst van de nacht van donderdag op vrijdag een boom op hun tent. Jasper had vingers en zijn pols gebroken en Philip drie ribben. Ze kregen de eerste zorgen in Luik en werden daarna overgebracht naar het ZOL, waar Jasper vrijdag al meteen aan zijn vingers geopereerd werd.

Chris NELIS

Wat voor de Genkse dansgroep een mooi slotmoment moest worden, is uitgedraaid op een nachtmerrie. “De avond voordien zaten we nog in T-shirt rond een kampvuur in Comblain La Tour in de gemeente Hamoir in Luik”, zegt Robert De Loenen, één van de leden van dansgroep Wisla. “We zaten aan het einde van onze kampvakantie. Het was nog heel zacht toen we zijn gaan slapen in de tent. We lagen samen met zes volwassenen en drie jongeren in een grote tent. En dan stak in het holst van de nacht plots die storm op. Ik moet zeggen dat het allemaal snel is gegaan. Op een bepaald moment zette de tent zich door de wind volledig bol en even later hoorden we gekraak en lag een dikke dennenboom op onze tent. Degenen die aan de zijkanten lagen, konden er meteen uit. Het was een beetje een apocalyptisch moment. We gaan slapen met mooi weer en staan enkele uren later met onze voeten in ijs van de hagel. Jasper kon zich niet zelf bevrijden. Bovendien was het ook nog eens pikkedonker.”

Jaspers vader Philip en andere leden van de club deden wat ze konden om Jasper van onder de boom te krijgen. Het was toch even wachten op de brandweer alvorens hij kon worden bevrijd. De jongen houdt er gebroken vingers en een gebroken pols aan over. Hij werd meteen naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht. Zijn vader, die dacht niets aan de hand te hebben, bleek uiteindelijk met drie gebroken ribben te zitten. Jasper werd overgebracht naar campus Sint-Jan van het Ziekenhuis Oost-Limburg, waar hij meteen geopereerd werd.

© CN

Kruin

Niet alleen de jongen en zijn vader zijn aangeslagen door de gebeurtenissen, ook de leden van de dansgroep hadden zich de kampvakantie heel anders voorgesteld. “We zijn al blij dat er geen drama’s zijn gebeurd”, zegt Klimas Bozena. “Het is heel erg, maar het had nog veel erger kunnen zijn. De boom is afgeknapt op enkele meters hoogte, waardoor die niet in zijn volledigheid op de tent is gevallen. Als dat was gebeurd, dan was de tol een heel stukje zwaarder geweest. Het is vooral de kruin die op de tent terechtkwam. En die is iets zachter dan zo’n dikke stam. Toch is het echt wel schrikken. Of we komend jaar opnieuw op kamp gaan? Ik denk het wel. We doen dit al zoveel jaren en het is en blijft een bijzondere ontmoeting waar dat de leden toch echt naar uitkijken.”