De kunstinstallatie One Thousand Birds.© AF

Duizenden kraanvogels strijken neer in Tabloo

Dessel -

Bezoekerscentrum Tabloo in Dessel is volledig ingepalmd door duizenden kraanvogels. Vanaf 28 april tot 5 juni is de Portugese kunstinstallatie ‘One Thousand Birds’ te bewonderen en ook de 8.000 Desselse kraanvogels kregen een prominente plaats.

Annelies Frederickx

Het Portugese kunstencollectief Companhia de Mùsica Teatral brengt in Tabloo de kunstinstallatie One Thousand Birds. De installatie is opgebouwd uit duizenden kleurrijke origami-vogeltjes aan mobielen.

“Het project is gebaseerd op de Japanse traditie die zegt dat een wens uitkomt als men 1.000 origami-kraanvogels vouwt”, verklaart Hans Van Regenmortel, artistiek coördinator van Musica Impulscentrum. “De installatie staat symbool voor de wens naar een betere wereld en is een hommage aan alle kinderen die eraan meewerkten. In scholen in Lissabon, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en België werd aan kinderen gevraagd wat hun wens was en die wens werd vormgegeven door een origami-kraanvogel.”

De Desselse kraanvogels kregen een prominente plaats in de centrale hal van Tabloo.© AF

Aan het kunstenproject namen twee Kempense scholen deel: basisschool De Weg-Wijzer uit Dessel en Freinetschool De Regenboog uit Turnhout. Daarnaast ging ook Tabloo met het thema aan de slag.

Jong en oud

“De kunstinstallatie past perfect binnen het jaarthema van Tabloo: ‘Geef vleugels aan de toekomst’”, legt Sigrid Eeckhout, woordvoerder van NIRAS uit. “De afgelopen weken gingen jong en oud in Dessel, Mol en ver daarbuiten met diezelfde vraag aan de slag: ‘Wat is onze wens voor de toekomst?’ Zo maakten we een lokale vertaling van de internationale installatie.”

Op een scherm in Tabloo is te zien dat scholen, verenigingen en woonzorgcentra 8.000 origami-kraanvogels vouwden.© AF

Scholen, verenigingen, individuele bezoekers en woonzorgcentra vouwden samen 8.000 origami-kraanvogels. Naar het ontwerp van de vrijwilligers maakten leerlingen van het Sint-Claracollege in Arendonk een grote kraanvogel uit metaal. Daaraan zijn slingers vol kraanvogeltjes bevestigd. De grote kraanvogel kreeg een prominente plaats in de centrale hal en staat symbool voor duizenden toekomstwensen.

‘One Thousand Birds’ kan je bezoeken van 28 april tot en met 5 juni van woensdag tot vrijdag tussen 13 uur en 17 uur. Op zondag is de installatie te bezichtigen tussen 10 uur en 17 uur. De toegang is gratis.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners