Direct naar artikelinhoud
Economie

Piketty is terug, dit keer met plannen om Europa te democratiseren

Piketty is terug, dit keer met plannen om Europa te democratiseren
Beeld AFP

Europa moet democratischer worden, vindt Thomas Piketty. In een manifest, waarover The Guardian en Le Soir berichten, pleit de Franse econoom voor de invoering van nieuwe belastingen. De opbrengst daarvan moet ongelijkheid, klimaatverandering en migratie aanpakken.

Na de brexit en de verkiezing van “anti-Europese regeringen” in verschillende lidstaten, is het voor Piketty duidelijk dat Europa een andere koers moet varen. Hij maakte een blauwdruk voor een “eerlijker Europa”. Die werd mee opgesteld door meer dan 50 economen, historici en (voormalige) politici, zoals de Spanjaard Pablo Iglesias van Podemos en de voormalige Italiaanse premier Massimo D’Alema. Ook onze landgenoot en PS-sterkhouder Paul Magnette ondertekende het manifest.

Na de brexit en de verkiezing van “anti-Europese regeringen” in verschillende lidstaten, is het voor Piketty duidelijk dat Europa een andere koers moet varen

Vermogensbelasting en rijkentaks

Piketty en co. willen vier nieuwe belastingen heffen. In de hele Europese Unie moet de vennootschapsbelasting volgens hem worden opgetrokken naar 37 procent. Ter vergelijking: de regering-Michel besliste dat de vennootschapsbelasting vanaf 2020 zal dalen naar 25 procent. 

Er moet ook een progressieve inkomensbelasting komen waarbij wie meer dan 100.000 euro per jaar verdient 10 procent extra belast wordt, en wie de kaap van 200.000 euro overschrijdt 20 procent extra. Een derde voorstel is een vermogenstaks van 1 procent op vermogens van meer dan 1 miljoen euro, en 2 procent boven de 5 miljoen. Tot slot wil Piketty de CO2-uitstoot verminderen door een taks van 30 euro per ton te heffen.

In totaal moeten de nieuwe belastingen 800 miljard euro opbrengen.De helft daarvan wordt proportioneel verdeeld over de lidstaten, die zelf kunnen beslissen hoe ze het besteden. De overige 400 miljard moet dienen om meer jobs te creëren, om via groene technologie de klimaatverandering aan te pakken, en om lidstaten bij te staan met de migratiecrisis.