Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog in Oekraïne

Poetin laat strijdkrachten voor tactische kernwapens oefenen om Westen af te schrikken in Oekraïne

President Vladimir Poetin heeft sinds zijn grootschalige invasie van Oekraïne herhaaldelijk gedreigd met de inzet van kernwapens.Beeld AP

Rusland heeft oefeningen van de strijdkrachten voor tactische kernwapens aangekondigd als reactie op ‘provocaties en dreigementen’ van regeringen in het Westen. Het Kremlin is geprikkeld door westerse zinspelingen over het sturen van militairen naar Oekraïne.

De oefening is een nieuwe poging van Rusland om het Westen te weerhouden van grotere betrokkenheid bij militaire steun aan Oekraïne. President Vladimir Poetin heeft sinds zijn grootschalige invasie van Oekraïne herhaaldelijk gedreigd met de inzet van kernwapens om het Westen op afstand te houden, zodat Rusland ongestoord Oekraïne kan kapotschieten.

Het Russische leger oefent vaker met zijn strijdkrachten voor strategische kernwapens. De maandag aangekondigde oefening met niet-strategische kernwapens – ook wel tactische kernwapens genoemd – moet de paraatheid van de strijdkrachten vergroten om gevechtsmissies uit te voeren, stelt het Russische ministerie van Defensie.

Rusland koppelt de oefening aan uitlatingen in Europa en de VS over een mogelijke uitzending van militairen naar Oekraïne. Poetins woordvoerder Dmitri Peskov sprak maandag van “een volledig nieuwe ronde van escalatie van de spanningen”, die om “speciale maatregelen” vraagt.

Oud-president Dmitri Medvedev, de vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad, probeerde het dreigement kracht bij te zetten. Het sturen van militairen zou “directe intrede in de oorlog” betekenen voor westerse landen en een Russische reactie “buiten het grondgebied van Oekraïne” rechtvaardigen, schreef Medvedev maandag op Telegram.

Het Kremlin refereert aan uitspraken van de Franse president Emmanuel Macron, die in februari als eerste westerse regeringsleider zei een uitzending “niet uit te sluiten”. Vorige week herhaalde Macron dat een missie volgens hem niet ondenkbaar is als Rusland door de Oekraïense verdedigingslinies breekt en als Kiev om militairen zou vragen. “Ik heb een duidelijk strategisch doel: Rusland kan niet winnen in Oekraïne”, zei Macron in een interview met The Economist. “Als Rusland in Oekraïne wint, zal er geen veiligheid zijn in Europa.”

Regeringen van andere NAVO-lidstaten hebben zich gedistantieerd van Macrons uitspraken. Wel zei een Brits parlementslid onlangs dat een NAVO-trainingsmissie ver van de frontlinie “de overweging waard is”. Hakeem Jeffries, de voorzitter van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zei afgelopen weekend dat er “een aanzienlijke waarschijnlijkheid” bestaat dat het Amerikaanse leger zich zal moeten mengen in het conflict “als Oekraïne valt”.

Oekraïners hebben het Westen enkel om wapens gevraagd om zich te kunnen verdedigen, maar krijgen die onvoldoende om het Russische invasieleger te stoppen. Zondag wierp het Russische leger een zweefbom van 1.500 kilogram op het dorp Monachynivka in het oosten van Oekraïne en doodde daarbij een 88-jarige vrouw. Aan het front bezette Rusland maandag twee kleine dorpen na zware beschietingen met houwitsers en drones.