132 jobs in depot in Willebroek verdwijnen, Decathlon biedt werknemers andere functie aan

In het depot van sportketen Decathlon in Willebroek verliezen tegen het einde van het jaar 132 van de 250 werknemers hun job. Dat heeft de directie dinsdagvoormiddag aangekondigd. De vakbonden spreken van een “enorme impact”. In een persbericht schrijft de directie dinsdagmiddag dat het “tegen eind 2024 de logistieke activiteiten in het distributiecentrum in Willebroek wil beëindigen”. De werknemers die hun job verliezen, zouden elders binnen het bedrijf aan de slag kunnen.

Wtve, joro
Bron: Belga

Het nieuws circuleerde maandag al en er zijn al meer dan een jaar geregeld stakingen in het depot in Willebroek. “Men denkt dat België Bangladesh is en legt de nationale wetgeving naast zich neer”, zeggen vakbonden BBTK en ACV Puls.

LEES OOK. Sociaal bloedbad op komst bij Decathlon Willebroek: mogelijk verliest helft van 250 werknemers dinsdag zijn job

Dinsdag werd tijdens de bijzondere ondernemingsraad bevestigd dat ruim de helft van de 250 werknemers in het depot hun job verliezen. Concreet gaat het om 132 contracten van onbepaalde duur. De vakbonden zien al geruime tijd een evolutie naar meer interimarbeid en wijzen ook op de hoge winsten van de sportketen, “waarvan 80 procent naar de aandeelhouders gaat”.

De vakbonden probeerden de ondernemingsraad bij te wonen, maar moesten de ruimte op bevel van een gerechtsdeurwaarder verlaten. De werknemers kregen wel een link naar een livestream waarop ze de ondernemingsraad online konden volgen. Leden van de vakbond zeggen dat zij geen link naar de livestream kregen en dus het nieuws via de werknemers moesten vernemen. De vakbonden kregen ook geen mogelijkheid om vragen te stellen.

“Men heeft geen respect voor sociaal overleg”, zeggen de bonden. Op donderdag 25 april volgt een tweede bijzondere ondernemingsraad. Hoeveel mensen exact in het depot aan de slag zijn, weten de bonden niet. Op basis van de lijsten voor de sociale verkiezingen gaan ze uit van 241, maar daar zijn mensen met een tijdelijk contract niet bij.

Nieuwe job voor werknemers

De directie van Decathlon motiveert de grote herstructurering dinsdagmiddag via een persbericht. Het bedrijf zegt dat het zijn Europees netwerk van distributiemagazijnen wil transformeren “om beter tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van de klanten”. Het is Decathlon er onder meer om te doen om de levertijd van online-bestellingen te verkorten en om in te spelen op de trend naar meer tweedehandsproducten. Willebroek is het kind van de rekening van die herstructurering.

Decathlon maakt zich sterk dat de 132 magazijniers en leidinggevenden in het depot van Willebroek nieuwe functies aangeboden krijgen binnen de groep. “De werknemers in Willebroek kunnen worden overgenomen door onze groep of door een potentiële externe overnemer van de site”, klinkt het. De overige 31 werknemers in het entrepot die werken in het circulaire team behouden sowieso hun job.

Voka: “Meer dan ooit nood aan ontwrichte zone”

In een reactie zegt werkgeversorganisatie Voka Mechelen-Kempen dat er in de regio meer dan ooit nood is aan de reeds bestaande ‘ontwrichte zone’. Kmo’s en grote ondernemingen die investeren in een ontwrichte zone, kunnen een vrijstelling van 25 procent van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing bekomen. De maatregel is geldig gedurende een periode van 2 jaar per extra arbeidsplaats die als gevolg van de investering werd gecreëerd.

“Met Van Hool en chemiebedrijf Celanese erbij kan het banenverlies in de regio op 3 maanden tijd oplopen tot 2.000 jobs”, zegt Tom Laveren van Voka. “De regio Mechelen-Kempen heeft nood aan steun in de vorm van een ontwrichte zone Plus.”

Voka vraagt dus een bijkomende ‘ontwrichte zone Plus’ te installeren, en dat in de brede regio rond Lier. “Het houdt in dat bedrijven geen 2 maar 4 jaar lang minder bedrijfsvoorheffing moeten doorstorten”, legt Laveren uit. “We vragen aan de federale regering om de bestaande ontwrichte zone te verlengen tot 2030.” Gesprekken over die verlenging zouden al aan de gang zijn. Het voordeel van een ontwrichte zone Plus zou neerkomen op een besparing op de loonkosten van 4 tot 5 procent.

De vakbonden staan de pers te woord.© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER