BOEKEN

De 10 beste boeken van april volgens de Letterenredactie van De Standaard

Bart Moeyaert schreef ‘Een ander leven’.© Robin Fasseur

Van welke titels hopen we dat ze uw leeslijst halen? We tippen u graag de beste boeken van april.

DSL
ROMAN

ABDULRAZAK GURNAH

Aan zee

Het nu pas vertaalde Aan zee (2001) is misschien wel de meest beklijvende roman van Nobelprijswinnaar Abdulrazak Gurnah. Saleh Omar, een Oost-Afrikaanse handelaar op leeftijd, wordt samen met andere asielzoekers naar een opvangcentrum gebracht en daar achtergelaten in een gebouw dat nog het meest weg heeft van een schuur. Hij wordt ‘een dossier’, eentje dat de aandacht vergt van maatschappelijk werkers en advocaten. Uiteindelijk ontmoet hij landgenoot Latif Mahmud, die als jongeman in Londen terechtkwam en het tot professor schopte. Beiden zijn ze ontworteld en uitgeput, kennen ze pijn en eenzaamheid. Gaandeweg komen ze bij elkaar op verhaal. Gurnah staat zijn personages genadig bij in de boekhouding van hun verlies, zonder larmoyant, cynisch of dramatisch te worden.

Meulenhoff, 368 blz.

Lees hier de recensie en lees hier het interview met Abdulrazak Gurnah, “Het vergt moed om te zeggen: wat we doen is fout en ik weiger erin mee te gaan”.

KLASSIEK

AISCHYLOS

Tragedies

Aischylos is de oudste en meest plechtstatige van de drie grote Atheense tragedieschrijvers. Sophocles en Euripides, die meer spektakel bieden, komen na hem. Van Aischylos bleven zeven stukken bewaard, nu vertaald door classicus, dichteren bloemlezer Patrick Lateur. Zijn meesterlijke vertaling evenaart het origineel. Het marmeren Grieks is vloeibaar en helder geworden, zonder dat de weerbarstige metaforen en gedragen taal overboord werden gegooid.

Athenaeum-Polak & Van Gennep, 646 blz.

Lees hier de recensie.

MEMOIR

BART MOEYAERT

Een ander leven

Bart Moeyaert schreef zijn meest persoonlijke boek tot nu toe: Een ander leven is een liefdevol en eervol boek over zijn moeder, maar ook over hoe hij worstelde met zijn vader en met zijn eigen coming of age. Een prachtig boek dat ook de schrijver zelf opluchtte.

Privé-domein, 360 blz.

Lees hier het interview met Bart Moeyaert.

NON-FICTIE

SALMAN RUSHDIE

Mes

Twee jaar nadat schrijver Salman Rushdie in New York nipt een aanslag heeft overleefd, maakt hij in Mes een stand van zaken op. Mes gaat naar de essentie. Het boek is een indringend, bij momenten rauw, klinisch verslag van een gevecht op leven en dood, een zelfportret, een vijfsterrenboek als ultieme daad van verzet. Je komt álles te weten: Rushdie-kenner Filip Rogiers las het boek en is diep onder de indruk.

Pluim, 216 blz.

Lees hier de recensie en lees hier het interview met Salman Rushdie, “Ik blijf atheïst. Ik werd niet gered door engelen, maar door dokters”. Of luister hier DS Vandaag waarin Filip Rogiers vertelt over het boek en het interview.

ROMAN

ALIA TRABUCCO ZERÁN

Schoon

Hoe het allemaal is begonnen, weten we niet, wel hoe het afloopt want dat wordt aan het begin van Schoon al weggegeven: er is een meisje gestorven. Hoe? Waaraan? Dat hopen we te vernemen van het dienstmeisje des huizes, dat vanaf de eerste regels op de praatstoel zit, achter een doorkijkspiegel weliswaar. Langzaamaan ontplooit zich de tragedie, met op de achtergrond het rumoerige protest van burgers die de kloof tussen arm en rijk aanvechten. Schoon is de eerste roman van de Chileense auteur Alia Trabucco Zerán die vertaald werd naar het Nederlands.

Meulenhoff, 258 blz.

Lees hier de recensie.

NON-FICTIE

CHRISTOPHE VEKEMAN

Tot God

Hoeveel waarheid schuilt er in de fundamenten van het christelijke geloof? Die vraag onderzoekt schrijver en columnist Christophe Vekeman in Tot God, een inspirerend verslag van zijn worsteling met het (on)geloof. Als in een koortsdroom beschrijft hij de aarzeling, schaamte, verwarring en eenzaamheid die hij daarbij ervaart. Voor wie zich graag laat meevoeren door zijn gedachtegang - vol gezangen, psalmen, visioenen, denkbeeldige preken en dialogen met muzikanten en schrijvers - vormt deze religieuze coming of age hemelse lectuur.

Arbeiderspers, 272 blz.

Lees hier de recensie en lees hier het interview met Christophe Vekeman en Kristien Hemmerechts over hun hervonden geloof, de kerk en godservaringen.

FOTOGRAFIE

GARRY WINOGRAND

Winogrand Color

De Amerikaanse fotograaf Garry Winogrand (1928-1984) geldt als een zwart-witgenie, maar de strafste straatfotograaf ooit maakte ook tienduizenden kleurenbeelden. In 2019 werden 425 kleurenbeelden verzameld in het wervelende Garry Winogrand: color. En nu is er een strakkere versie van dat boek, aangevuld met nooit eerder getoond werk: Winogrand Color. Via de gezichten en gestes van verliefde koppeltjes en dagtrippende gezinnen, zonnend jong volk, in zichzelf gekeerde forenzen, verloren ogende loners en mooie vrouwen maak je kennis met een land van zowel belofte als ontgoocheling, vreugde en angst, gulzigheid en leegte, verlangen en rauwe wanhoop.

Twin Palms, 176 blz.

Lees hier de recensie.

ROMAN

REBECCA F. KUANG

Yellowface

Yellowface, van de Chinees-Amerikaanse Rebecca F. Kuang, begint als een roman, maar leest gaandeweg als een thriller. Gevierd bestsellerauteur Athena Liu sterft voor de ogen van haar goede vriendin en schrijfster June Hayward. Die laatste steelt Athena’s manuscript, een steengoede roman over het Chinese Labour Corps dat tijdens WO I voor de Britten vocht aan de frontlinies. June, die nooit doorbrak met haar boeken, publiceert het onder het pseudoniem Juniper Song en het verhaal wordt een wereldwijde hit. Maar het doet ook stof opwaaien: is het wel aan een witte auteur om dit verhaal te vertellen? En hoever gaan uitgevers om diversiteit te veinzen? Yellowface is een brutale satire die zich ontpopt als een thriller wanneer June steeds harder geplaagd wordt door paranoia, internettrollen en Athena’s geest die plotseling overal opduikt.

The House of Books, 320 blz.

Lees hier de recensie.

JEUGD (5+)

SARA LUNDBERG

De kattenwandeling

In het sfeervolle prentenboek De kattenwandeling van de Zweedse illustratrice en schrijfster Sara Lundberg leiden een baasje en een kat elkaar om de beurt. Tijdens de eerste wandeling door de stad maken ze al ruzie en raken ze elkaar kwijt. De prenten tonen ontroerend hoe het baasje eindeloos op de kat wacht, met dan de ontlading om haar thuis te vinden. Vervolgens neemt de kat de leiding in een spannende tocht door de natuur. Dit verhaal is een ode aan de verbondenheid die een mens en een huisdier voor elkaar kunnen voelen en toont met kleurrijke prenten hoe leuk het leven kan zijn als je kat het voor het zeggen heeft.

Tiptoe, 64 blz.

Lees hier de recensie.

ROMAN

SASJA FILIPENKO

Uitgewist

Uitgewist is de beste inleiding op het werk van de Wit-Russische schrijver Sasja Filipenko. In dit boek beschrijft hij een vergeten, duister stuk geschiedenis aan de hand van het verhaal van de fictieve Tatjana Aleksejevna die op 90-jarige leeftijd terugblikt op haar tijd in de Sovjet-Unie. Tijdens de oorlog met nazi-Duitsland, werkt ze voor het NKID, het ministerie voor Buitenlandse Zaken. Wanneer ze een lijst met krijgsgevangenen in handen krijgt met daarop de naam van haar man, staat ze voor een verscheurende keuze. Krijgsgevangenen worden beschouwd als overlopers, ze vreest voor haar leven en vervangt zijn naam door een andere. Na de oorlog komt haar gesjoemel aan het licht. De prijs die ze moet betalen, is hoog.

Meridiaan, 280 blz.

Lees hier de recensie en lees hier het interview met Sasja Filipenko.