Java getroffen door aardbeving met kracht van 6.5

Nieuws
Het Indonesische eiland Java is zaterdagavond getroffen door een aardbeving die volgens het nationaal seismologisch instituut (BMKG) een kracht had van 6.5. De schok werd gevoeld tot in de hoofdstad Jakarta.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 20:36
Afbeelding
beeld anp

Volgens eerste berichten zijn in de regio Garut Jabar, ten zuidoosten van Bandung, huizen beschadigd. De autoriteiten hebben geen tsunamiwaarschuwing afgegeven.

In Indonesië komen vaak aardbevingen voor. Begin 2021 vielen op Sulawesi meer dan honderd doden. In Palu, op hetzelfde eiland, kwamen in 2018 ruim 2200 mensen om het leven. De grootste recente natuurramp stamt uit 2004, toen onder meer de provincie Atjeh op Sumatra werd getroffen door een zeebeving met een magnitude van 9.1. Die had een enorme vloedgolf tot gevolg en maakte zeker 130.000 dodelijke slachtoffers.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bronnen: Apple en OpenAI dicht bij deal over ChatGPT op iPhones

Apple zit dicht bij het sluiten van een overeenkomst met OpenAI over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) op Apple-apparaten. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

Afbeelding

Joost Klein stijgt sinds onderzoek weer bij bookmakers

Joost Klein en Nederland zijn sinds de bekendmaking van het onderzoek naar de zanger weer gestegen bij de bookmakers. Nederland is nu opgeklommen naar de zevende plek in het lijstje waarin de wedkantoren voorspellen wie de grootste kans maakt om het liedjesfestijn te winnen.

Afbeelding

Leger Israël roept op tot evacuatie van meer burgers Oost-Rafah

De Israëlische krijgsmacht roept zaterdagochtend op tot de evacuatie van meer delen van Oost-Rafah. Burgers worden verzocht te vertrekken naar het 'uitgebreide humanitaire gebied' in Al Mawasi, iets noordelijker in de Gazastrook.

Afbeelding

Bloemenplatforms verkopen niet meer Moederdagboeketten dan in 2023

Nederlanders bestellen niet meer boeketten voor Moederdag dan ze vorig jaar deden, verwachten bloemenplatforms Fleurop en Topbloemen.nl. Wel geven mensen volgens de organisaties meer geld uit per bestelling en kiezen ze vaker voor boeketten die niet alleen uit rozen bestaan.

Afbeelding

Wereldwijd stemmen uitgesteld om onderzoek Joost Klein

Het stemmen voor het Eurovisie Songfestival door mensen van buiten Europa is uitgesteld om het onderzoek naar de Nederlandse inzending Joost Klein. Eigenlijk zou de stemming zaterdag om middernacht opengaan.

Afbeelding

Frankrijk eist dat Israël de aanval op Rafah onmiddellijk stopzet

Frankrijk heeft Israël vrijdagavond opgeroepen om de militaire operatie in de stad Rafah stop te zetten. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs is de situatie voor de burgerbevolking in Gaza catastrofaal.