Direct naar artikelinhoud
Delhaize

Ahold Delhaize hinkt achterop in België

Zakken van zowel Delhaize als Albert Hein.Beeld BELGA

Ahold Delhaize heeft in het slotkwartaal van 2017 een omzet van 15,8 miljard euro in de boeken geschreven. Vooral in Nederland ging de vergelijkbare omzet hoger, maar ook in de VS was dat het geval. België hinkt daarentegen achterop met een omzet die stabiel bleef.

Het Nederlands-Belgische supermarktbedrijf zag dankzij een goede vakantieperiode bij Albert Heijn de Nederlandse omzet op vergelijkbare basis 6 procent stijgen. Webwinkel Bol.com ging in het vierde kwartaal net geen 30 procent hoger tot 1,6 miljard euro, wat de verkoop in heel 2017 op 1,6 miljard euro brengt. Dat blijkt vandaag uit voorlopige cijfers van het bedrijf.

Maar in België bleef de vergelijkbare omzet vlak ten opzichte van een jaar eerder. Het marktaandeel voor het volledige jaar zou naar verwachting grotendeels in lijn zijn met vorig jaar.

De Amerikaanse onderdelen lieten een bescheiden groei zien. Bij Ahold USA nam de omzet, exclusief brandstofverkopen, op vergelijkbare basis met 0,6 procent toe. Delhaize America deed het beter met een groei van 1,5 procent.

Op basis van voorlopige cijfers schat het bedrijf de onderliggende winstmarge over heel 2017 op 3,9 procent. Daarbij komt de vrije kasstroom aanmerkelijk hoger uit dan verwacht.

De kwartaalomzet van 15,8 miljard euro is goed voor een winst van 1,6 procent afgezien van wisselkoerseffecten. Als die wel meegenomen worden, is er 3,6 procent daling.